Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Fult med Långflyg

Hej fina Naturskyddsföreningen
Jag är medlem och undrar hur vi kan lyfta ut i media hur mycket alla långa flygresor förstör miljön. Arbetar på en stor arbetsplats och alla åker till Thailand och USA nu på vintern.
Jag tror inte folk i allmänhet känner till vilka miljöbovar de är när de åker långflyg.

Tack för Ert fina arbete

Elisabet Staf

Elisabet Staf Rapportera olämpligt innehåll

• Hej,

Helt rätt! Folk vet inte, och många vill säkert blunda om de kan, för flygets otroligt stora klimatpåverkan. Om tio år räknar man med att våra utsläpp från långväga utrikesresor kommer att ha gått om utsläppen från bilarna. I dag reser cirka 500 000 svenskar som åker till Thailand varje år (och ungefär lika många till USA). De korta flygresornas utsläpp drunknar i dessa två resors utsläpp. En Thailandsresa t o r orsakar cirka 2,5 ton utsläppt CO2. Klimateffekten är dock två-tre gånger så stor pga att utsläppen sker på så hög höjd.

En flygresa tor Thailand (och då bara räknat på det faktiska CO2-utsläppet) motsvarar cirka ett års bilåkande i utsläpp (räknat på 1500 mil/år. Antal körda mil med personbilar minskar dock och motorerna blir allt effektivare på ett sätt som flyget inte klarar att möta. Denna relation kommer då bara att bli ännu värre för flyget). De 2, 5 tonen motsvarar även cirka ett års uppvärming av en helt eluppvärmd villa (vilket allt färre tack och lov har). 2,5 ton motsvarar också har jag räknat på ungefär cirka fyra års avstående av köttätande. Då har jag räknat med den genomsnittliga konsumtionen på 200 g blandad köttkonsumtion per dag. En genomsnittlig indier orsakar per år ett utsläpp av drygt ett ton CO2. Det är mot de nivåerna den genomsnittliga världsinvånaren måste nå. Flygresor till Thailand varje år är då förstås en fullkomlig omöjlighet.

Härligt att du vill kämpa mot flygresorna. Det är få som törs. En kraftig flygskatt som allt flera länder har börjat införa, i avvaktan på en internationell CO2-skatt, är som jag ser det det enda alternativet till framtida förbud och ransoneringar om man menar allvar med klimatmålen. Priset är då oerhört styrande. Om det skulle kosta dubbelt så mycket att flyga till Thailand kanske man skulle välja att åka vartannat år och stanna borta dubbelt så länge. Kanske också i större utsträckning då resa runt i landet och gynna lokalbefolkningen utanför all-inclusive anläggningarna. Att vi svenskar har ett behov av sol och sandstränder i januari har jag full förståelse för men det behovet borde i större utsträckning kunna lösas med närmare mål, Marocko kanske. Två gånger priset på en Thailandsresa är också vad det skulle kosta om flyget skulle betala samma CO2-skatt som våra svenska bilister. Det är det minsta som borde krävas.

Lycka till med kampanjen!

PS DN hade den 3 februari 2012 en bra artikel om just det här som du kanske kan söka.

Svante Lundquist