Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

ABS (som Lego är gjort av) är med i listan på listan som en av de mest problematiska plasterna

Här: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/var...

Ni rekommenderar alltså inte att folk har Lego hemma? Det känns det som de flesta har, så om så är fallet är det rätt allvarligt. Mitt intryck är att så länge ABS inte hettas upp (eldas) eller kommer i kontakt med alkohol, så verkar det i det närmsta ofarligt. Är det fel?

Martin Bergström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Martin,

  Tack för din fråga!

  ABS-plast är gjord av tre kemikalier som var för sig är farliga kemikalier, därav att den hamnade på vår lista för potentiellt farliga plaster.

  Polymerer, som plaster till största del utgörs av, tas inte upp via huden, mag-tarm-kanalen eller via lungorna, de är för stora för att kunna göra det. Polymererna är i sin tur uppbyggda av så kallade monomerer, och rester av monomererna kan bli kvar i plasten efter det att plasten är färdig. Om monomerna i en plast anses farlig kan plasten vara farlig. Rester av monomeren som finns kvar från tillverkningen, eller frigjorda monomerer från nedbrytningen av plasten, kan läcka ut från plasten. Exempel på plaster som innehåller farliga monomerer är ABS, PC, PS och PVC. Men bara för att plasten innehåller farliga monomerer behöver inte plasten läcka dessa monomerer, det beror på hur de sitter bundna i plasten samt om det finns oreagerade monomerer kvar i plasten. Tyvärr behöver tillverkarna av plast inte redovisa om deras plast läcker monomerer eller inte.

  ABS-plast läcker troligen inga monomerer då dessa är mycket hårt bundna till varandra. Lego är alltså helt ok att leka med.

  Vänligen,
  Cecilia Hedfors
  sakkunnig miljögifter

  Cecilia Hedfors
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.