Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Alldeles för billigt att klimatkompensera?

Jag räknade dock lite kort på klimatkompensation.

Världen släpper ut i storleksordningen 32.5 miljarder ton/år. Kompensationskostnaderna på diverse sajter sätter ett ca pris på 200kr/ton. Det skulle ju teoretiskt sett innebära 32 500 000 000*200=6500 Miljarder kronor för att nolla världens utsläpp. Eller om vi bara tar Sverige med 8ton/person => 14.4miljarder om året för att kompensera.


Men så "billigt" kan det väll inte vara? Vad händer med klimatkompensering om intresset ökar? Vilken kapacitet finns och hur kan man var säker på att pengarna man betalar verkligen genererar tex 1 ton koldioxid?


Jag tror att många skulle vara beredda att satsa på en storskalig kompensation om det blev lättare, pålitligt och framförallt gavs möjlighet i alla sammanhang. Tankar man bensin så borde det finnas en frivillig "klimatkompenserings" knapp, i kassan på ICA kunde det också erbjudits en klimatkompenseringsavgift baserat på vad man köpt osv osv.

Kommentarer

  • Hej Johan!

    Det är en intressant tanke du har, men den går inte riktigt att applicera i verkligheten. Att kompensera för utsläpp är inte samma sak som att minska dem, så man kan inte direkt jämföra en kostnad för att klimatkompensera med att minska samma mängd utsläpp. Vissa ton utsläpp är för dig som person lätta att minska (som att till exempel välja att inte flyga), men vissa kräver stora investeringar i industritekniker.

    Dessutom är det så att pengar som människor i till exempel Sverige betalar för klimatkompensation ofta går till projekt i utvecklingsländer, där det är billigare att investera än i Sverige. Men för att klara klimatmålen måste vi minska koncentrationen av växthusgaser i atmosfären – alltså minska alla våra utsläpp. Klimatkompensation ska enligt oss på Naturskyddsföreningen endast användas som ett komplement till att minska de egna utsläppen, för de utsläpp som i dagsläget inte går att få bort. Mer om hur vi tänker kring klimatkompensation kan du läsa här: https://www.naturskyddsforeningen.se/klimatkompensation
    Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.