Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Alternativ till fleecetröjan

Jag har förstått att fleece är en stor miljöbov, men jag undrar vad det finns för alternativ till fleece förutom ull (som blir ganska dyrt och är svårt att hitta begagnat). Är lurvfleece/pilé ett bättre alternativ? Jag tycker det ser ut som att det är uppbyggt på ett annat sätt.

Hur är det med begagnade fleecekläder? Fortsätter fleece att släppa plastpartiklar "för alltid" eller har en fleece som använts några år slutat med det?

Elin Edefrid Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Elin,

  Det stämmer att fleece kan orsaka problem i miljön eftersom fibrer släpper från plagget när det tvättas. Reningsverken har problem att fånga upp och filtrera bort alla små partiklar och de kan då hamna i vår natur som mikroplaster. Fibrer släpper i stort sätt alltid från textilier när man tvättar, men naturfibrer, t.ex. bomull eller ull, bryts snabbt ner när de hamnar i miljön medan syntet stannar kvar under en lång tid. Dessutom är fleece konstruerat på ett sådant sätt att betydligt fler fibrer släpper jämfört med andra material. Begagnade fleeceplagg fortsätter släppa partiklar (slitna plagg släpper normalt mer fibrer än nya).

  Fleece tillverkas genom att man väver/stickar öglor (som frotté) och sedan skär man och ruggar ytan för att få den ludna känslan med kort lugg och uppstickande fibrer. Vi är lite osäkra på vad du menar med lurvfleece, men vi har sett att man på vissa fleecematerial låtit öglorna vara kvar vilket skulle kunna vara bättre i och med att man då fortfarande har ett intakt garn i väven och inte korta fiberändar som tenderar att släppa i tvätten.

  Plagg av ull är absolut bäst för denna typ av applikation eftersom ull både är bra på att hålla värmen, hantera fukt och inte ger problem vid fibersläpp.
  Om man ska köpa ett plagg av syntetmaterial, köp second hand och välj hellre en stickad tröja än en fleece. Eventuellt kan "lurvfleece" vara ett okej alternativ beroende på hur det är tillverkat.

  Carina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.