Angående exporterade utsläpp

Hej,

på NSF:s hemsida står t.ex. under Svar på tal om klimatet, att vi "exporterar” mycket av våra utsläpp genom att köpa exempelvis kläder som är tillverkade i länder långt bort, vilket gör att utsläppen ökar i de länderna till följd av att att man har köpt det klädesplagget.

Jag tror att många konsumenter gärna hade köpt exempelvis svensktillverkade kläder, om man bara visste vilka som var producerade här eller så nära som möjligt. Väldigt många av våra konsumtionsvaror är ju tillverkade långt bort.

Det skulle vara bra om man kunde få handeln att lyfta fram de hemmagjorda produkterna tydligare - så man som konsument kan bli varse detta, gärna ihop med argumenten för varför vi bör köpa lokaltillverkat. Försäljningsargumenten är ju väldigt starka. Är detta något som görs eller kan göras ännu tydligare?

med vänlig hälsning,
Linda Bornandersson