Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är fossil plast alltid dåligt?

I en diskussion på jobbet dök det upp en fråga som har malt i mitt huvud sen dess: "Hållbar oljeproduktion". Jag vet att det bästa för miljön och klimatet är att låta oljan vara kvar i marken. Men om det nu inte är möjligt att få oljebolagen att låta bli oljan, vilka användningsområden gör minst skada på klimatet och miljön ur livscykelperspektiv? Att elda upp den som bränsle är ju helt ohållbart. Kan det vara mer hållbart att till exempel:

1) Att använda som isoleringsmaterial till hus (tex cellplast, borde funka som lagring även om det inte blir en sänka)?
2) Kraftiga och stabila plaster som används länge och sen återanvänds (tex soptunnor, fönsterramar, vattenkannor, silos/containrar, avloppsledningar, vattendunkar etc)
3) Möbler, leksaker etc
4) Matförpackningar för att reducera matsvinn
Et, etc.
Dvs : Hur dåligt/bra är ovanstående (och andra) användningsområden, om man tex jobbar för att göra oljeindustrin mer hållbar stegvis?
Mvh, Lotta

Kommentarer

  • Hej Lotta!

    Hållbar oljeproduktion finns inte. Under en period, när vi människor ställer om normen till ett fossilfritt, klimatneutralt samhälle där naturresurserna används på ett långsiktigt hållbart sätt, kommer oljan/fossil råvara att fortsätta användas, men behöver minska varje år för att inte längre användas efter 2030 i Sverige. Den totala mängden utsläpp av växthusgaser är mer intressant att titta på, än vad varje enskild vara är gjord av, annars blir det lätt att bara mer råvara används, både den förnybara och den fossila. Men med tanke på den nytta en plastpryl kan göra, genom att till exempel minska mängden mat som slängs, eller ge bättre isolerade bostäder, jämfört med vad man får ut av samma mängd som förbränns (transport, el eller värme), är det så klart bättre att låta oljan bli till en pryl. Men – det betyder att det bästa man kan göra är att resa mindre och energieffektivisera – inte att köpa fler prylar.

    Allt gott,
    Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.