Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är sojaprodukter bra för hälsan?

Hur tänker ni om sojaprodukter istället för mjölkprodukter? Allt mer reklam syns i medierna för sojabaserade produkter. Stämmer det att hälsan påverkas positivt?
Min mjölkproducent baserar en del av sin marknadsföring på att man inte ger korna sojaprodukter i fodret. Det har jag tyckt vara ett utmärkt argument med tanke på hur och var soja odlas. Det är svårt att välja vad som är bäst för miljön när det hela tiden gnager en tanke i huvudet om att artiklar och vetenskap är köpta av företag.

Robert Åkerman Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anna,

  Tack för bra frågor och jag instämmer med att reklamen kring soja-produkter vill visa hälsa och miljö som argument.

  Naturskyddsföreningen arbetar med sojans miljökonsekvenser, inte ur ett hälsoperspektiv. Främst går sojaimporten till produktion av foder till tex; grisar, kycklingar och mjölkkor. Ca 90% av importen som går dit.

  Se gärna vår kortfilm om soja och rapporten om sojaproduktionen.

  Ät grönt - rädda regnskogen


  Storskalig sojaodling ger problem

  Sojabönan kan självklart odlas ekologiskt och då slipper man bidra till dessa miljöproblem.

  Mona Wallin
 • Det finns även andra alternativ som havre- och risbaserade mjölkersättningsprodukter.

  Liv
 • Här kan du läsa om sojans och andra baljväxters påverkan på din hälsa:

  http://www.klostergardens-byalag.se/xje/health/...

  Även havre och ris är miljömässigt ohållbara. Personligen dricker eller äter jag varken eller men vill du göra något för både din hälsa och miljön så är mjölkprodukter från äldre raser att föredra, getter eller fjällkor exv. Sju gårdar använder mjölk från fjällkor om jag inte minns fel.

  Malin
 • Baljväxtakademin har massor av information om sojabönor och andra baljväxter!
  http://www.baljvaxtakademin.se/halsa

  Camilla Gard, Baljväxtakademin
 • Jag skulle just själv ställa en liknande fråga om sojaprodukter, då vi just nu förändrar matvarnor hemma för att värna mer om djur och natur... Men vad är då bäst att välja i en barnfamilj där vi använder mjölk dagligen? Jag har nu köpt sojamjölk ett tag innan det gick upp för mig vad sojaodlingen gör mot miljön.... (känner mig lite korkad, men jag lär mig!)
  Varför är det bättre med mjölk från äldre raser?
  Vart får man tag i den?

  Anna Stavholm
 • Det har visat sig att våra magar tål mjölk från äldre raser bättre än mjölk från nyare, troligtvis för att vi har haft längre tid på oss att anpassa oss rent evolutionärt till den. Jag tror som sagt att Sju Gårdar har en del Fjällkor i sin mjölkproduktion och deras mjölk har jag i alla fall hittat på Ica och Coop i Uppsala där jag bor men vet tyvärr inte vilka andra producenter som finns. Ur en rent hälsommässig synvinkel skulle jag nog ändå rekommendera vatten istället för mjölk med tanke på kaseinet och laktosen i mjölken som fler och fler forskare varnar för och eftersom det är lätt att få i sig samma näringsämnen som man skulle ha fått från mjölken genom maten. 😀

  Malin
 • Vill bara påpeka att KRAV-märkta sojaprodukter ofta kommer från odlingar i Italien, vilket känns som ett vettigt alternativ. Detsamma gäller för KRAV-kor, i de fall de äter soja (http://www.krav.se/Om-KRAV/Fragor-och-svar/Om-d...). Så ekologisk soja tycker jag känns ok, liksom havremjölk t.ex.

  Klara
 • Hej
  Jag vill tillägga att för maghälsan så är det bättre att dricka "gammeldags mjölk" än vanlig (om man vill ha ko mjölk) den är inte homogeniserad. Homogenisering betyder att den har centrifugerats så att proteiner, fett och annat slagits sönder. Det gör man för att få en jämn fettmängd, tex 1,5%. Den gammeldagsa är bara lätt pastöriserad och har en naturlig fetthalt som varierar. Det är homogeniseringen som gör det svårt för våra magar att ta upp mjölken och därför får vi tarmproblem som IBS och kan bli laktos känsliga.

  Maria
 • Soja är inte farligt! Tvärtom! Sojabönor har höga halter av protein, vitaminer & mineraler (inkl kalcium) samt andra typer av antioxidanter såsom isoflavonoider som har en gynnsam effekt på bla. benmassan. Beskåda kostvanorna i tex. Kina. Där äter man soja mycket ofta (sojamjölk, tofu m.m.) och där lider folk uppenbarligen inte alls av de sojarelaterade problem som har populariserats i väst. Många som hävdar att sojabönor är farliga har ofta visats ha starka kopplingar med köttindustrin.

  Det har byggts upp en slags rädsla för soja där denna böna symboliserar "obehaglig veganism" menan komjölk symboliserar tradition där vilken märkning som helst, krav/svensk sigill..., får folk att romantisera om det ideala jordbruket. Jag brukade själv resonera så innan jag insåg att det oavsett metod inte var möjligt att undkomma det våld och den misär som förekommer. För att kor (eller vilket däggdjur som helst) ska kunna producera mjölk så måste den producera kalvar, kon insiemineras. Efter 9 månader kommer kalven. Det enda den vill är att få utöva sin moderliga instinkt och se sin kalv växa och utvecklas. Men kalven dricker upp mjölken som mjölkföretaget vill sälja vilket gör att man separerar kalven från kon efter någon dag (oavsett om det är eko eller ej). När eko-mjölkkorna blir uttjänta efter ett antal år (ofta 5 år) så skickas de till slakteri, till samma intensiva slakeri som alla andra djur kommer till.

  Det är betydligt bättre för miljön och mer etiskt att få i sig näringsämnena direkt från källan: växterna. 😀

  Det känns märkligt att tala om evolution när vuxna människor dricker mjölk från en annan art, mjölken som var ägnad för dess kalv. Att laktosintollerans skulle vara något defekt är missbruk av information. Det är naturligt att vara laktosintollerant efter spädbarnsålder.

  Axel
 • Jag vet inte vilka sojarelaterade problem vi har i väst som man har talat om tidigare som exv. asiater inte har, de problem jag talade om var hormonella. Detta med tanke på att sojabönor innehåller höga halter av fytoöstrogen, ett växthormon som i den mänskliga kroppen kan härma det mänskliga hormonet östrogen. Jag menar dock inte att mjölk är problemfritt, det finns förutom de etiska och rent miljömässiga aspekterna problem med laktos och kasein som få människor tål helt (av naturliga skäl, som du skriver Axel). Personligen dricker jag därför vatten. Ser inte varför jag tvunget behöver få i mig mina aminosyror och vitaminer i flytande och vit form.

  Malin
 • Mjölk från kor kan innehålla höga halter av hormoner, det blir väldigt koncentrerat i mjölken. Så om man har någon typ av cancer i prostata, livmoder, bröst ska man undvika komjölk.

  Kor i dagens mjölkindustri mjölkas även när de är gravida med sina kalvar. Ju senare i graviditeten en ko är, desto mer hormoner finns i hennes mjölk. Dicker man den mjölken får man i sig många olika hormoner. Mejeriprodukter står exempelvis för 60-80 procent av östrogenet i kosten.

  Så dricker man komjölk får man i sig mycket mer hormoner (östrogen) än om man dricker sojamjölk och får i sig fytoöstrogener.

  Linssoppan
 • Axel, du har helt rätt med korna och köttindustrin, men soja förstör så oerhört mycket den med, öppna dina ögon... Sluta rekommendera något som förstör för folk långt från "våra" betes/levnadsmarker. Drick vatten och ät hållbart nyttigt med lite tillskott och skippa den där skiten du precis lovordat. Fridens Liljor!

  Marcus Avila
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.