Till senaste kommentaren

Är transporternas utsläpp av CO2 försumbara?

I ett forum på nätet rekommenderas era skolmaterial. Då är det en deltagare som säger att Naturskyddsföreningen "går bort" hos henne:
" tyvärr går naturskyddsföreningen bort hos mig. det är en förening som anser att transporten (co2) är "försumbara". hur kunde det gå så fel? "

Jag försöker få henne att visa hur hon fått sina uppgifter, men de ligger naturligtvis i en mejl och hon vill inte leta utan tycker jag ska göra det. Så då frågar jag:

Tycker Naturskyddföreningen att transporternas CO2-utsläpp är försumbara?
Isabella Åkerlund Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Isabella. Tack för din fråga. Nej, det tycker vi inte. En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer just från våra transporter. Att få transporterna så hållbara som möjligt är en av de frågor vi jobbar mycket med och vi har mycket information om det här på vår webb. Bland annat i vårt skolmaterial: www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-hallbara-transporter

Vi jobbar också mycket med att ta bort de subventioner dom just nu går till att göra ohållbara transporter billigare än de egentligen är. Här kan du läsa mer om bilismens subventioner, som vi vill förändra: https://www.naturskyddsforeningen.se/den-subventionerade-bilismen

Vi jobbar också mycket med flygets klimatpåverkan och subventioner, vilket du kan läsa om till exempel här: https://www.naturskyddsforeningen.se/flygsubventioner

Jag vet inte säkert var den här tolkningen du skriver om kommer från, men jag skulle kunna gissa att det kan ha med matproduktion att göra. Om vi pratar om matens klimatpåverkan är det nämligen ofta så att transporten av maten har en betydligt mindre klimatpåverkan än själva produktionen av varan, och därför är det oftast inte transporterna som är mest avgörande i matvarans klimatavtryck. De flesta varor transporteras till exempel på stora fraktbåtar och inte med flyget. I just matsammanhanget kan transporten därför beskrivas som mindre avgörande än produktionen.

Men det betyder inte att vi anser att transporter är försumbara, tvärtom!

Jag hoppas svaret reder ut dina funderingar,
    allt gott,

Isabelle Digital kommunikatör