Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Återvinning av teflonpanna

Hej,

Jag köpte i veckan en teflonstekpanna men fick idag reda på att det inte är bra ur vare sig hälso- eller miljösynpunkt att använda teflon. Nu står jag ju inför ett dilemma om jag ska slänga min stekpanna och köpa en gjutjärnspanna istället, min fråga är hur återvinningen av teflonpannor ser ut. Kan stekpannan återvinnas? Känns otroligt dumt ur miljösynpunkt att ha köpt en ny panna och sedan slänga den i återvinningen direkt men vill ju inte heller ha cancer.

Kommentarer

  • Hej!
    Det finns idag, mig veterligen, ingen återvinning av stekpannor, utan de ska tyvärr slängas i vanliga soporna/grovsoporna. Men det kan ju vara värt ett telefonsamtal till en återvinningsstation för att kontrollera var pannan bäst hör hemma - återkoppla gärna här, det är säkert fler som undrar.

    Det är dock lite starkt att säga att man får cancer av en teflonstekpanna. De största problemen med teflon sker vid tillverkningen, då perfluorerade ämnen riskerar att migrera ut i vår natur. Dessa ämnen kan sedan förflyttas runt över vårt jordklot och de hittas nu lite var stans, inklusive i en del av fisken vi äter. Samtidigt består ju teflonpannan av ett ytskickt som släpper över tid, så något är det hamnar i vår mat, dock är det ganska oklart vad för sorts kemikalier det handlar om. Av försiktigthetsskäl anser vi därför att man bör välja gjutjärnspannor. Men vår grundrekommendation handlar alltså om att inte köpa den här typen av pannor överhuvudtaget.

    MvH

    Ulrika Dahl
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.