Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

återvinning av utslitna kläder

Hej

Jag har läst en massa motstridiga uppgifter om återvinning av textilier, t ex att tyget i flesta plagg (som jeans)  är till någon del blandmaterial och därför inte går bra att återanvända. Och att det dessutom kräver energi och kemikalieanvändning. Så vad är det mest miljövänliga sättet att göra sej av med gamla plagg som inte går att använda. För att de är trasiga eller har fläckar som inte går att tvätta bort. Slänga i soporna eller lämna till textilinsamling?

Om det är bra att lämna till textilinsamling, var kan man göra det i Göteborg?
med vänlig hälsning
Katarina Katz Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Det stämmer att det är svårt att återvinna blandmaterial och att återvinning av fibrer både kräver kemikalier och energi. Men det krävs mindre energi, råmaterial och kemikalier att ta fram ett material av återvunna fibrer jämfört med att plocka från ny råvara.

  Enligt uppgift från sorteringsanläggningar återvinns idag endast cirka 0,1% av allt som lämnas in. Det mesta återanvänds/går till begagnatmarknaden, och utöver detta blir en del till trasor, isolering, stoppning eller bränns upp. Trots detta rekommenderar vi att lägga allt i textilåtervinningen, även om det är trasigt. Då finns en möjlighet för textilierna att återvinnas till nya material. Det pushar marknaden åt rätt håll och eftersom forskning pågår inom området kommer det förhoppningsvis snart att vara mer av de trasiga kläderna som tas tillvara.

  Så släng inte i soporna utan lägg i textilåtervinningen. Emmaus, Myrorna, Human Bridge, I:co accepterar alla kläder som är trasiga. Du hittar insamlingsbehållare bland annat på återvinningscentraler, på olika ställen utplacerat runt om i stan och i butik hos de stora kedjorna.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.