Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Bäddmadrass Biocider

Hej!
Jag har köpt en ny säng och bäddmadrass. Nu har jag upptäckt en liten informationslapp på madrassen om att den är behandlad med biocider. Enl. tillverkaren arbetar de enligt OEKO-tex standard. Kan det stämma och hur går det ihop? Finns det biocider som är harmlösa?

Kommentarer

 • Hej,

  Oeko-Tex godkänner vissa biocider (det finns en lista över godkända kemikalier på deras hemsida) och då har de gjort bedömningen att ämnena inte är farliga för hälsan.

  Oeko-Tex är i första hand en humanekologisk märkning, det vill säga den fokuserar på hälsoaspekter och inte miljö.

  Olika biocider har olika egenskaper och kan vara mer eller mindre problematiska. Ämnena är framförallt giftiga för vattenlevande organismer, vilket kan vara ett problem om de tvättas och ämnena spolas ut i tvättvattnet. Det finns även en oro för att dessa typer av kemikalier kan bidra till antibiotikaresistens.

  Vi anser att det är bra att undvika att köpa produkter med denna typ av behandling, eftersom biocider inte tillför en nödvändig funktion till produkten samt kan vara miljöfarliga. Det bör dock inte vara någon risk för hälsan att sova i denna säng om den är Oeko-Tex-märkt.

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.