Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Bambu i textil

Hej, jag har noterat att det i handeln ofta förekommer bambu i olika textilier, till exempel strumpor och andra kläder. Vad innebär det för miljön? Jag har alltid trott att det inte är bra att köpa produkter av bambu för att det påverkar jättepandan negativt. Hur är det med den saken? Bra eller dåligt att köpa bambuprodukter?

Tacksam för svar!

Martina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Martina,

  När det står att ett plagg är tillverkat av bambu, så handlar det nästan alltid om viskos där man har använt bambu som råmaterial. Viskos tillverkas av cellulosa vilket man utvinner från t.ex. gran, bomull, eller bambu. Fibrer direkt från bambuplantan är för grova att använda i vanliga kläder.

  Bambuplantan är snabbväxande, kräver varken bekämpningsmedel eller konstbevattning och klarar sig på näringsfattig jord och är på så sätt ett hållbart alternativ. Bambu i textilier är odlad bambu. Problem för jättepandor uppstår när gammal skog skövlas så att de får mindre områden att leva på och därmed svårare att hitta vildväxande bambu.

  Processen för själva viskostillverkningen är densamma oavsett råmaterial. Viskostillverkning är traditionellt sätt väldigt miljöbelastande, men det går att göra processen mer miljövänlig genom att återanvända kemikalier och rena luft och vatten från utsläpp.

  Med andra ord: bambu är ett bra råmaterial, men tillverkningen av fibrer är inte alltid det.

  Carina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.