Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Besprutat vs diesel utsläpp (ekologiskt vs konventionellt lantbruk)

Hej hej, sedan några år tillbaka bor jag ute på landsbygden i Östergötland.

Jag har en återkommande dialog med min granne som är rättare på ett konventionellt lantbruk. Han undrar hur jag till varje pris kan försvara ekologisk odling jämfört med besprutad gröda. Ett obesprutat gärde får man tydligen köra med traktor många fler gånger än ett som besprutats.

Ett obesprutat gärde på 30 hektar får köras 2 ggr med stubbkultivator och 3-4 ggr med harv.

Ett besprutat gärde kör man en gång med stubbkultivator och sedan en gång med harv.

När lantbrukaren kör 30 ha med kultivator tar det 8 timmar, dieselförbrukning 60 liter i timmen, dvs är 16 h * 60 l diesel för detta sedan harvar du 4 gånger istället för 1, vilket ger 4* 4 h= 16h * 60 l i timmen.

Sammantaget går det alltså åt 1920 liter diesel för att bekämpa ogräs på obesprutat gärde vs 720 liter om man istället besprutar en gång.

Jag tycker frågan är intressant, men har själv alldeles för lite kunskap för att kunna argumentera för ekologisk odling i detta fall. Hur tänker ni?

Tack o hej, Sophie

Sophie Joelsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga! Under sommarmånaderna har vi inte full bemanning på kansliet och det kan dröja ett litet tag innan du får svar. Vi återkommer med svar så fort vi har möjlighet. Tack för ditt tålamod!

  MVH

  Jakob Kommunikatör
 • Hej Sophie,

  Det stämmer i de flesta fall, att ekobonden kör mer traktor. Men konstgödsel som sprids i kemikaliejordbruken är en större klimatbov. I slutändan påverkar ekojordbruket och det oekologiska jordbruket klimatet ungefär lika mycket.

  Men tittar man på miljöpåverkan överhuvudtaget vinner ekobönderna med hästlängder. De sprider inga bekämpningsmedel och ökar den biologiska mångfalden - sånt som också är livsviktigt. Visste du att forskningen visar att hotet mot den biologiska mångfalden är lika akut som klimathotet?

  Läs gärna mer om fördelarna med eko här: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/6-a...

  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Hallå och tack för svar. Nja, jag visste ju att den biologiska mångfalden är hotad, men inte att den är lika akut som klimathotet. Jag ska meddela grannen om svaret, återkommer om det dyker upp följdfrågor.

  Sophie Joelsson
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.