Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Biodiesel

Hej,
Enligt Energifabriken är Neste MY Förnybara Diesel tillverkat av 100 % HVO, helt av förnybara råvaror. Palmolja används inte som råvara i Sverige, menar de vidare. Men samtidigt står det på deras hemsida att det finns palmolja i HVO-dieseln, då "PFAD används till viss del för tillverkning av HVO". Säger de emot sig själva?
Nu undrar jag om jag vill tanka biodiesel, finns det biodiesel helt utan palmolja och som är till 100 % förnybar som man kan lita på?
Tacksam för snabbt svar!
Mvh
Eva W

Kommentarer

  • Hej Eva, Karin från Energifabriken här, hoppas inte att du misstycker att jag svarar och ger vår syn. Vi anser att det är stor skillnad på palmolja och pfad. Pfad är en oönskad förorening i palmoljan, en restprodukt som hålls på så låga nivåer som möjligt, dock max 5%, eftersom den är dyr att rena bort och minskar palmoljans kvalitet. Det är vid produktionen av mat-palmolja som denna restprodukt uppstår. Vi anser också att dessa frågor om råvaror är komplicerade och det är bra med intresserade och engagerade kunder. Vi välkomnar dina frågor och har gärna en dialog. Vi har själva gjort besök i Sydostasien för att lära oss mer om hur odlingen och utvinningen av palmolja fungerar, samt vad som är affärsdrivande. Vi tycker också att det är svårt att uttala sig generellt om råvaror. Alla råvaror kan produceras på bra eller dåligt sätt. Oljepalm är en högavkastande perenn gröda, goda förutsättningar för en hållbar produktion. Det gör att den kan både vara bäst och sämst ur ett miljö- och klimatperspektiv. Det viktiga är att ha system som gör att vi väljer hållbart producerade råvaror och arbeta med dessa frågor kontinuerligt. På vår hemsida är vi öppna med vilka råvaror som används. Du får gärna ta kontakt med oss om du vill diskutera detta vidare (0142-414 55). Vi erbjuder även RME som görs på raps, samt ED95 från vete. Vi tror att vi måste använda en kombination av flera olika förnybara bränslealternativ för att fasa ut fossila bränslen.
    Karin Varverud
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.