Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Bly i mässing

Hej!
Jag har många inredningsdetaljer(Krukor, ljusstakar, lampa, kakelugn m.m) i vårt hem som är mässing och nu läste jag om kökskranar som läkte bly så tänkte jag att även mina saker kanske gör det framför allt när jag putsad dom? Därför undrar jag om de kan innehålla bly och om det läcker ut när jag putsar dom? Jag är mest orolig för mina barn om dom tar skada av det, eventuellt när dom pillar på sakerna. Behöver jag vara orolig? Mvh Liza

Kommentarer

 • Hej Liza!

  Tack för din fråga!

  Mässing är en blandning av metallerna koppar och zink med vissa tillsatser.
  Det finns en ny reglering sedan 2016 kring halterna bly per liter vatten som får läcka från armatur. Vatten som står stilla i kranen över natten riskerar att få blyhalter så pass höga så det inte är rekommenderat att dricka det. Men det räcker att spola 2-4 dl för att få bort det vattnet.

  Här kan du läsa mer om reglerna från 2016 från Kemikalieinspektionen och här från Livsmedelverket.

  Vad gäller andra saker i mässing så är det svårt att säga om de innehåller bly, beroende på när och var de är tillverkade. Dock bör barn inte ha dem i munnen, och det är bra att tvätta händerna efter att de lekt med dem.

  Putsmedel i sig kan innehålla problematiska kemikalier. Att då gnugga ökar riskerna för repor och för att mer av metallerna frigörs. Undvik därför putsmedel med slipande egenskaper. Här finns tips på miljövänligare rengöring.

  Hoppas du fått svar på dina funderingar!
  Lycka till!

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.