Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Bordsduk med akrylatbeläggning trygg alternativ för vaxduk av PVC?

Hej!
Jag köpte en avtorkningsbar bordsduk i bomull med akrylatbeläggning som jag tänkte ha på matbordet utomhus. Jag valde det eftersom jag inte vill ha en vaxduk i PVC, helst inte en bordsduk i plast överhuvudtaget. Men nu blir jag lite tveksam, för akrylat är ju också en typ av plast. Är det säkert att använda en sådan duk på matbordet? Vad kan det finnas för gifter i akrylatbeläggningar? Jag tänker framförallt på min ett-åring som kladdar mycket och äter mat som ramlat på bordet.
Jag såg att det fanns en liknande fråga om detta här tidigare, men det gick inte att se svaret på den längre!
Tack!
/En orolig mamma

Kommentarer

 • Hej Elise,

  Att den är belagd med akryl innebär att ett tunt plastskikt strukits ut över väven för att ge en vattenavvisande effekt. Akryl är en plast och hur den påverkar hälsa och miljö beror på vad för kemikalier och tillsatser som har använts i materialet vid tillverkningen.

  Det finns inte studier som visar på att akryltextilier i sig är skadligt för människor.

  Du kan titta efter certifieringar på duken, och sen kolla upp vad de betyder. Många dukar har Oeko tex-certifiering, och då är de kontrollerade för att inte innehålla hälsofarliga ämnen. Ett annat alternativ om du inte hittar något är att maila tillverkaren och fråga om innehållet.

  Ha det fint!
  Jakob Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.