Bra miljöval med pappersfakturor?

Naturskyddsföreningen har utnämnt Skånetrafikens resor till bra miljöval. Vet ni då om att Skånetrafiken skrivit avtal med Klarna att man måste ta emot fakturor från Skånetrafiken på papper. Det går inte att frånsäga sig dessa brev hem i brevlådan även om man som resande med Skånetrafiken vill.
Med tanke på mängden pappersfakturor som skickas rimmar detta väldigt dåligt med er utnämning.

Andreas Nilsson Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Andreas,

Tack för din synpunkt!
    Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval för Persontransporter ställer krav på resorna som utförs, till exempel hur mycket energi en resa får använda och maximalt utsläpp av växthusgaser per personkilometer. Vi miljömärker inte företaget, utan själva resetjänsten de tillhandahåller.

Angående din synpunkt på pappersfakturor, så kan du som resenär med Skånetrafiken välja att lägga in kreditkort i appen istället. Då slipper du faktura. Tyvärr erbjuder inte Klarna e-faktura. I framtiden kommer du dock att kunna få e-faktura istället för pappersfaktura från Skånetrafiken om du önskar det.

Åsa
  • Det är svårt att jämföra information på papper med digitala informationsflöden. Men i de livscykelanalyser som gjorts där man exempelvis jämfört att läsa tidning på nätet med att läsa tidning på papper så står det klart att energiåtgång och klimatpåverkan från båda dessa två alternativ är låg och dessutom ungefär likvärdig. Det är lätt att glömma bort den internetinfrastruktur av servrar, routrar och annat som krävs för att förmedla en digital faktura, och som har en hög energiförbrukning. Det är inte entydigt att ett pappersbrev skulle vara sämre ur miljösynpunkt än ett e-brev, även om allt beror på hur man jämför forstås, vilka parametrar som är med och var man sätter sina systemgränser.
    Anders Friström redaktör
  • Vi har ju 1000-tals företag i Sverige som använder Klarna som betaltjänst. Jag har aldrig stött på något företag som tvingar kund att ta emot fakturan via brev. Fakturan kommer via mail och även direkt in i Klarnas app om man använder den.
    Vad det gäller just Skånetrafikens faktura så kommer den både digitalt och via brev oavsett. Så att räkna på klimatpåverkan här enligt ovan blir ju då båda alternativen som beskrivs tillsammans. Det måste väl ändå vara höjden av icke speciellt klimat effektivisering.

/Andreas
    Andreas Nilsson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.