Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Byggbranschen

Hej!
Jag har bara en fråga, hur ni tänker er kring byggbranschen?
Jag jobbar inom den idag och brinner mycket för den.
Men idag är det nästintill plast i allt byggmaterial, färg, bruk , våtrums produkter etc. Vad ska hände om 20 år när man måste renovera dessa hus vi bygger idag? Vart ska vi lägga allt rivningsmaterial? Kommer inte det öka procent mikroplaster i vår jord, eller jag tänker fel?

Tänkte jag bara lämnar denna notis. Verkar inte vara många som funderar på detta?

Mvh
Daniel Brock
Daniel Brock Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga och dina funderingar om all plast i byggprodukter!
  Vi håller med dig i att det är bekymmersamt när vi framöver ska renovera och återvinna! Och också ur ett hälso- och miljöperspektiv förstås. Tyvärr har vi som ideell organisation inte möjlighet att jobba med alla branscher i så stor utsträckning.

  Vi har dock en del kontakter med dem som jobbar med BASTA-registeret för att driva på för bättre material inom din bransch, och så lobbar vi förstås för bättre lagstiftning. Det tar tid, men små framsteg görs hela tiden, både inom branschen men också utifrån lagstiftning inom EU och nationellt. Det sker alltså en del arbete och en hel del människor jobbar med dessa frågor samt är medvetna om problematiken. Vi nådde en del framgångar genom vårt projekt Giftfri förskola – då gällande PVC-golv och de skadliga ftalaterna som fortfarande finns i dem.

  Här hittar du BASTA;
  https://www.bastaonline.se/

  Nyligen har EU antagit en strategi för cirkulär ekonomi, som innebär att allt ska kunna återvinnas på sikt. Det kommer att leda till stora förändringar, men också där kommer det att ta tid då det är stora system som behöver ändras. I detta stora pussel ingår både kemikalier, plast och mikroplaster. Här jobbar vi mycket med lobbying och förslag, både inom EU och globalt!

  Det ska dock inte underskattas, den möjlighet till påverkan vi var och en har! Prata gärna med dina kollegor, dina chefer etc. om dessa frågor!

  Här finns lite information som berör just dina funderingar och som Svenskt Näringsliv har sammanställt:
  http://miljonytta.se/branscher/byggindustrin/

  Jag hoppas du fått det svar du önskat med detta och önskar dig lycka till framöver!

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.