Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Chilipeppar i bottenfärgen

Hej,

Det har gått många råd och rön på hur man ska slippa snäckor och alger på undersidan av sin båt. Jag har provat ett medel i fem års tid och det är att hälla chilipeppar i bottenfärgen. En Santa Maria burk på fem liter. Och det fungerar väldigt bra. Alger och snäckor växer inte på undersidan av båten om man häller chilipeppar i bottenfärgen. Min fråga är då, kan chilipeppar vara skadligt för havet eller sjön där man har sin båt?

/ Bengt
Bengt Svensson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Det som är giftigt (och starkt) i chilipeppar är capsaicin. Capsaicin har tidigare använts i båtbottenfärger, exempelvis EcoMar som såldes av Thulica AB fram till 2008. Då återkallade Kemikalieinspektionen godkännandet eftersom ämnet inte var tillräckligt utrett.

  Innan detta ämne används i båtbottenfärger önskar vi förstås att dess toxicitet utreds ordentligt. Innan det är gjort kan vi tyvärr inte svara bra på din fråga, men har det effekt på djuren PÅ båten så har det sannolikt effekt på djuren I VATTNET i närheten av båten. De flesta färger är ju konstruerade så att de kontinuerligt läcker lite gift till närliggande vatten. Hur mycket som läcker beror på vilken färg du använder samt på temperaturen och salthalten i vattnet.

  Vill du ha tips på helt giftfria metoder, kolla gärna här: www.batmiljo.se

  Vänliga hälsningar

  Åsa
 • Är det en utredning öppen för ämnet capsaicin, eller för chilipeppar arter? Heller har man bestämt sig för att capsaicin är farligt trots att utredningen inte är klar? Om det håller på att utredas, vilka eller vem är det som håller på att utreda det?
  Bengt Svensson
 • Hej!

  Det vet vi tyvärr inte men hör gärna av dig till Kemikalieinspektionen med dina frågor. Vi skulle också vara intresserade av att veta.

  Mvh

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.