Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Didriksson jacka gift

Hej!
Jag mailade didriksson angående om det innehåller kemikalier i en jacka som dom säljer, men nu vill jag ha hjälp från er om vad ni anser om svartet ur giftsynpunkt. Kan jag köpa jackan och känna mig trygg? / mvh Liza
Här är mailet:

Hej,
 Tack för ditt mail
 Frida wns parka är impregnerad med följande,
 
Bionic ECO Finish bygger på dendrimer teknologi där polyuretan och silikon är de främsta aktiva substanserna
 
I övrigt skall vi framhålla att vi har PFC Free impregnering i produktion och det förekommer ”bakgrundssmitta” genom yttre påverkan i hela värdekedjan till slutlig användare. Detta innebär att ifall vi skulle testa plagget hos ett oberoende Test institut typ Swerea Gbg så kan plaggets yttermaterial uppvisa spår av just perflourerade ämen just på grund av smitta någonstans påvägen till slutanvändaren.
 
Då det gäller YKK och x-låsen förbehåller reserverar vi oss för att tejpen vid sidan av tänderna kan innehålla perflourerande ämnen men de ligger inom gränsvärdena för EU.


Liza Lantz Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Liza,

  Tack för din fråga!
  Utifrån den kunskap vi har idag är Bionic ECO Finish okej. Och det är bättre att köpa av företag som försöker göra sitt bästa än från företag som inte vet eller inte svarar.

  Vänliga hälsningar

  Åsa
 • Hej!
  Jag är i färd med att köpa barnvagn och funderar på hur det är med flamskyddsmedel och impregnering i textilerna.
  Mailade företaget och förstod att de inte använder flamskyddsmedel (förutom i Storbritannien) men fick följande lite kryptiska svar kring impregnering:

  ”Alla våra nuvarande produkter följer senaste säkerhetsstandarder och föreskrifter som gäller. Inga material från REACH-listan finns i produkterna.
  Vi använder PU-impregnering i enlighet med eldtålighetsregleringar som gäller för våra produkter.”

  Behöver man då kolla upp vad eldtålighetsregleringarna för barnvagnar ser ut, eller kan man tycka att en PU-impregnering är ok?

  Tack på förhand och tack för allt ert goda arbete!
  Vänliga hälsningar
  Lotta


  Lotta
 • Hej Lotta,

  Tack för din fråga!
  Alla produkter som säljs inom EU måste uppfylla kraven i REACH, den europeiska kemikalielagstiftningen. REACH innehåller ämnen och inte material och det finns flera olika listor med olika krav.

  Om du vill kan du kolla med leverantören vad de menar och hur de säkerställer att inga förbjudna ämnen finns i produkten. Be att få reda på om några ämnen som finns med på kandidatlistan (EU:s lista över särskilt farliga ämnen) finns i barnvagnen, vilket de enligt lag måste svara på inom 45 dagar.

  Barnvagnar behöver inte uppfylla några brandkrav. PU, polyuretan, brukar användas för att göra textilier vattentäta. Polyuretan innebär i sig ingen hälsorisk i en textil och är ett bra alternativ att ha som vattentätt skikt i till exempel suffletten jämfört med PFAS-baserade membran och impregneringar.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.