Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Djurförsök

Hej, ser att ECHA kemiska myndigheten i EU vill att man provar andra vägar innan man gör djurförsök då man ska registrera sina kemikalier i EU. Men hur kollar man att det verkligen görs? Jobbar ni för att produkter med kemiska ämnen ska kunna få någon märkning i framtiden som visar att företaget som gör produkten har provat icke djurförsöks vägar? Djurförsöken kommer säker att öka i och med EUs registrering, har ni någon uppfattning av hur mycket? Den Svenska regeringen arbetar ju med/för djurförsök och jag ser att er ordförande ska jobba med djurförsöksvännerna finns det någon splittring i frågan hos er? Alltså, är de flesta för djurförsök? Skriver till er eftersom jag tror motsatsen.

Anders Björkman Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Anders, ursäkta det väldigt sena svaret!

När det gäller djurförsök så är alla rörande överrens om att dessa ska hållas på minimal nivå, så även Naturskyddsföreningen.

Därför kräver ECHA att de som tillverkar eller importerar ämnen går samman och gör EN gemensam registrering, vilket innebär att de går ihop om att ta fram befintlig information och utföra tester endast för att få fram den information som saknas.

Det är framförallt för ämnen som misstänks vara farliga, eller som produceras i stora mängder, som företagen behöver gå vidare i sina utredningar och utföra djurförsök för att visa om ämnet är farligt eller inte.

De skulle ju kunna strunta i att tillverka/importera dessa farliga ämnen – och på så sätt minska antalet djurförsök. Dock anser Naturskyddsföreningen att det är bättre att misstänkt farliga ämnen utvärderas ordentligt innan de släpps ut på marknaden istället för att vi alla, människor, djur och växter, ska agera försöksdjur under många många år innan forskare bevisat att ämnet är farligt för oss och att det därför ska förbjudas (för till det krävs ju också djurförsök).

Naturskyddsföreningen arbetar aktivt med att försöka få till Gruppförbud, vilket innebär att om ett ämne visas vara farligt, så kommer även snarlika ämnen att förbjudas – som grupp. På så sätt kan antalet djurförsök minska drastiskt, utan att vi ger avkall på säkerheten!

MVH

Jakob Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.