Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Duntäcken och gifter

Jag vill köpa nya täcken som är i naturliga material, och har då börjat fundera kring duntäcken. Finns det någon märkning eller något annat jag ska tänka på för att få tag på ett täcke där dels fjädrarna inte kommer från djur som har plågats i produktionen och dels ett täcke med så få kemikalier som möjligt? Tacksam om ni har några råd att ge.

Kommentarer

  • Hej Pia,
    Våra kriterier för Bra Miljöval Textil omfattar allt detta, men tyvärr har vi ingen licenstagare just nu som har märkta duntäcken. Även Svanen har krav, men inga märkta produkter.

    Vårt råd är att köpa ett täcke som är märkt med Oeko-Tex Standard 100, vilket innebär att alla ingående material är testade avseende hälsovådliga ämnen/kemikalier.
    Oeko-Tex omfattar dock inte krav på materialets ursprung utan bara kemikalier i slutprodukten. Om man vill säkerställa att fjädrar och dun inte kommer ifrån djur som har plågats eller plockats från levande djur kan man kolla med tillverkaren om de arbetar med EDFA (European down and feather association), RSD (responsible down standard) eller liknande.

    Carina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.