Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Eko-bomull med akrylyta?

Hej
Köpte en ekoprodukt från Franck Fischer, ett vaxat förkläde som nu, efter mycket användande har slutat vara vattenavvisande. Försökt återvaxa det utan att riktigt få till det. Nu tittade jag på deras hemsida och såg att de skriver att förklädet har "a thin acrylic coating".
"http://franck-fischer.com/product/dirt-orange/?..."
Min fråga till er nu är: Hur ekologiskt är det där förklädet egentligen? Tunt lager akryl. Hur fungerar akryl, och vad gör det i kroppen och miljön?
Mvh
Joel

Kommentarer

 • Hej Joel,
  Enligt hemsidan består produkten av ekologisk bomull, vilket endast innebär att bomullsplantan har odlats ekologiskt. Det säger ingenting om fortsatta steg i tillverkningskedjan såsom färgning, vävning, tvättning, m.m.
  Det står att produkten är tryckt utan kemikalier, men det är inte möjligt eftersom färg och tillsatskemikalier krävs för att trycka en textil.
  Att den är belagd med akryl innebär att ett tunt plastskikt strukits ut över väven för att ge en vattenavvisande effekt. Akryl är en plast och hur den påverkar hälsa och miljö beror på vad för kemikalier och tillsatser som har använts i materialet vid tillverkningen. Akrylbeläggningar är inte jättehållbara, och textilier tappar efter användning sin vattenavvisande effekt.
  För att åter få produkten att bli vattenavvisande rekommenderar vi att välja ett vax och undvika impregneringsmedel som innehåller fluorkarboner/fluorerade ämnen/PFAS.

  Carina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.