Ekologisk mat

Hej,
Jag har en gammal lista från Nsf sparad som heter
Viktigaste varorna att köpa eko:
Kaffe
Vindruvor och bananer
Mejerivaror
Kött
Potatis
Har letat efter en färskare men hittar ingen?
Och avser denna lista bra för miljön eller bra för mig som konsument i första hand?
T ex så tror jag att ris borde vara med på en lista där eko är bra för mig som konsument. Men den finns inte på denna lista?
(Jag gick precis med som familjemedlem nu, så lite bra var det att jag gick in här. Gillar er organisation)
Hälsar
Lars
Lars Rehnman Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Lars,

Ledsen att du fått vänta länge på svar. Denna lista är en blandning mellan värstingar och där det är enkelt att göra rätt. Till exempel är kaffe, vindruvor och bananer sådana grödor som besprutas jättemycket och är dåliga både för miljön, de som arbetar, och för konsumenten eftersom stickprover ibland visar rester av bekämpningsmedel. Oekologisk potatis är en av de svenska grödorna som besprutas mest. Därför tycker vi att man ska välja ekopotatis.

Vad gäller kött och mejeriprodukter så handlar det om flera saker.
    • Bete, ekologiska djur är ute och betar mer och gynnar den biologiska mångfalden.
    • Bekämpningsmedel, djuren föds upp på ekofoder utan bekämpningsmedel.
    • Antibiotika, det är striktare regler kring antibiotika, vilket behövs för att hindra resistensutvecklingen.
    • Djurvälfärd, Ekodjur föds upp med hårdare djurskyddsregler, tex får ekogrisar och höns vara ute och böka och sprätta – det får inte de konventionella.

Men, det finns olika grader av bra eller dåligt kött. Det finns t.ex. bra svenskt naturbeteskött som inte är eko. Mer om kött hittar du här: http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/kottguiden/1595300-wwfs-kottguide

Som du ser är produkterna med på listan av olika anledningar. Men vi har också valt dem för att det på dessa produkter finns bra ekologiska alternativ. Det är lätt att göra rätt! Det tycker vi att det alltid borde vara!

Så, att vi inte har med ris på vår lista utesluter inte att oekologiskt ris kanske besprutas mer än till exempel oekologisk potatis. Kortfattat gäller att eko är sjysstare för miljön, djuren och de som jobbar, oavsett om vi valt att ta med det på vår lista.

Om du är extra intresserad av mat vill jag också tipsa om att gå med i vårt mat- och jordbruksnätverk. Där diskuterar vi ännu mera mat och vad vi tillsammans kan göra för att påverka.
    Varmt välkommen!
    Moa (föräldraledig) Kommunikatör