Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Ekologiska grönsaker och plastförpackningar

Hej

Som ni säkert känner till används enorma mängder petroleum för tillverkning av plast. I våra svenska matbutiker är i princip alla ekologiska grönsaker inpackade i plast, till skillnad från icke ekologiska som oftast ligger huller om buller (men som förvisso ofta läggs i plastpåsar av kunderna, detta är ju dock valfritt). Finns några undersökningar som visar på miljöpåverkan av detta envisa användande av plast i förhållande till besparingarna som ges av ekologisk matproduktion?

Jimmy

Jimmy Bruzelius Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Jimmy och tack för din fråga.
    Den ekologiska frukten förpackas för att ge konsumenterna en garanti att det är ekologisk frukt man får och att den inte blivit sammanblandad med oekologisk frukt. Särhållningen av den ekologiska frukten kontrolleras i alla led från odling till konsument. Onödiga förpackningar är självklart inget som vi konsumenter vill ha men så länge det ekologiska är en liten nisch på marknaden så kommer det vara den som särhålls. Naturskyddsföreningen vill se till att eko blir normen och att den oekologiska frukten packas och märks med hur många olika bekämpningsmedel som använts i produktionen och hur många gånger. Det är också bra att veta att många förpackningar förlänger hållbarheten på frukten och ofta står för en mycket liten del av livsmedlets miljöpåverkan. Det finns livscykelanalser på det från SIK men det gäller klimatpåverkan och plasterna har ju fler problem med spridning av miljögifter.

Hoppas mitt svar kunnat hjälpa,
    Allt gott, Emelie Hansson

Emelie Hansson
  • Vad kan vi konsumenter göra för att påverka att blir en minskning av ekoförpackningar?

Lotta
  • Naturskyddsföreningen arbetar med många frågor men har tyvärr inte haft resurser nog att arbeta med just förpackningar ur ett resursperspektiv. Men vi har tittat på kemikalier och dess miljö och hälsopåverkan och arbetar med detta tillsammans med KRAV som nu ser över reglerna. KRAVs förpackningar ska vara så bra utformade och det finns regler för kemikalieinnehållet. Håll Sverige Rent kanske har tankar kring detta.

Lycka till!
    Emelie