elektronik_"eko" och fairtrade

Hej Naturskyddsföreningen!

Jag behöver köpa en ny vattenkokare till köket och en ny bildskärm till min dator. På de ställen jag varit till (Elgiganten, Claes Ohlsson mm) verkar de inte ha någon elektronik där bra arbetsvillkor kan garanteras i alla led. Och inga garantier att material och tillverkning inte bidrar till miljöproblem (tvivelaktig gruvdrift, jakt på sällsynta metaller, stora utsläpp av  olika slag eller liknande).

Har ni något tips var jag kan hitta det?

Vänliga hälsningar/Linn
Linn Sondell Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Linn!

Tack för din fråga! Bra och viktiga frågeställningar du tar upp och viktigt att efterfråga produkter med dessa hänsyn.

Det är dock en stor och komplicerad fråga att svara på. Utifrån det vi vet av dessa branscher så finns mycket kvar att önska både ur arbetsmiljö- och miljösynpunkt i de länder där elektronik produceras. Vi försöker pressa stora företag och branschorganisationer att efterleva bl a FN:s mänskliga rättigheter samt förstås EU:s miljö- och kemikalielagstiftning samt globala konventioner. Arbetet går långsamt framåt…

För bildskärmar finns märkningen TCO som du kan fråga efter hos butiker. Här kan Testfakta eller Råd&Rön hjälpa.

För hushållselektronik finns ännu ingen systematisk oberoende märkning varken för miljö eller arbetsmiljö. Försök att köpa av större företag som har miljö- och Fair trade-arbete (syns ofta på deras hemsidor), och gärna Europeiskt producerade vattenkokare. Även här kan det finnas tester hos Testfakta eller Råd&Rön.

För din egen skull så rekommenderar jag att du köper en vattenkokare där kärlet är av glas – då slipper du i alla fall en hel del av de kemikalier som är tillsatta i plast och som annars riskerar att hamna i ditt kokta vatten, från vattenkokare av plast.

Det är bra och viktigt att vi alla som konsumenter efterfrågar produkter som tar dessa hänsyn! Så efterfråga gärna det i alla butiker du har anledning att besöka! Tillsammans kan vi påverka!

Hoppas du känner att detta svar ändå ger dig en väg framåt!
    Lycka till med att hitta mer hållbara produkter!

Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.