Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

emissioner av gummigolv

Hejsan!

Jag jobbar med att rita träningsytor på bla. gym.

För mig är det viktigt att tänka på helheten i mina projekt.

 Jag vill använda mig av hållbara material och smarta lösningar för att förvalta dessa ytor väl. Främja välmående och hälsa.


En stor fråga och investering för gymmen blir ofta golvmattor.

Hur farligt är det att andas in emissioner av gummi samt direktkontakt med hud på dessa material?
Detta är något som jag har svårt att hitta fakta och detaljer kring.


 I princip är alla "gymgolv" jag hittar gjorda av återvunna bildäck. För mig är det en paradox att svettas, andas och röra sig på en yta som är en artificiell cocktail med emissioner och dofter som direkt/indirekt påverkar vår hälsa.


Finns det några naturliga materiella alternativ?
Som är relativt slitstarka, enkla att städa och hållbar för produktion i flera led.


Med hälsa
Andreas
Andreas Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Andreas!

  Tack för din fråga! Spännande att dessa hänsyn börjar tas inom ditt område också! Detta är ingen lätt fråga och golvmaterial är ju inte vår bransch, men jag ska försöka hjälpa dig ur kemikalie- och råvaru-perspektiv.

  Golvmaterial påverkar inomhusmiljön relativt sett mer än många andra material, eftersom det handlar om så stora ytor. Kemikalieinspektionen är myndigheten i Sverige som är ansvarig och där kan du hitta fakta om kemikalier: www.kemi.se 
  Här kan du t ex söka på PAH eller Ftalater.

  Ekobyggportalen är rätt oberoende och där finns beskrivningar av vanliga golvmaterial: http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/golv/

  Du nämner att golvmaterial i gym ofta är gjorda av returmaterial där bl a gamla bildäck kan ingå. Det kan finnas hälsorisker med det då bildäck bl a innehåller problematiska polycykliska kolväten som PAH:er, som avdunstar till luft som vi andas in, men även till hud om man sitter på golvet med bara ben. Många PAH:er är starkt cancerfarmkallande och vissa är reglerade i EU:s kemikalielagstiftning REACH.

  Andra vanliga golvmaterial är PVC-golv. De kan innehålla höga halter (som 1/3-1/2) av mjukgöraren ftalater och används i både plast och gummi för att ge materialen rätt mjukhet. Ftalater avdunstar under golvets hela livslängd och tas också upp genom hud och genom inandning. Ftalater finns i många varianter, hittills är fyra stycken ftalater förbjudna i konsumentvaror. Men eftersom golv ligger i flera decennier så finns de fortfarande på många ställen. Vissa ftalater är hormonstörande, påverkar testiklar och fortplantning och kan mätas i blod, urin och bröstmjölk.

  Det jag hittar om gummigolv är att det idag är syntetiskt gummi som används och att ftalater är en vanlig tillsats, tyvärr. Vidare skriver vissa att det finns problematiska tillsatser i nya gummigolv också.

  Min rekommendation är därför linoleum eller massivt trä (eventuellt ren miljömärkt kork) för att ha så få tillsatser så möjligt. Det är hållbara naturmaterial med viss naturlig svikt. Däremot vet jag inte hur de kan ytbehandlas miljövänligt för att inte ha halkrisker, men viss slipning bör kunna motverka det.

  Hoppas detta svarar på dina frågor och att du kommer vidare!
  Lycka till och fortsätt gärna fundera över mer hållbara material inom gymbranschen!

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.