Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Etisk dator?

Hej!

Jag måste nu byta ut min 10 år gamla dator och vill i den mån det går köpa en dator som är så miljömässigt och etiskt bra som möjligt. Var hittar jag information om detta?

Vänliga hälsningar

Åsa
Åsa Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Jag har nu hittat en sammanställning från Greenpeace (https://www.greenpeace.org/archive-international/en/campaigns/climate-change/cool-it/Campaign-analysis/Guide-to-Greener-Electronics/) som talar för att Apple är bäst ur miljösynpunkt. I ett tidigare inlägg hänvisar ni till TCO certifiering men där är inte Apple med. Vilken organisation kan jag lita på?
  De artiklar jag hittar i övrigt talar för att Apple har stora problem med mänskliga rättigheter. Jag lyckas inte hitta någon jämförelse mellan företag i den här frågan så jag vet inte om de är bättre eller sämre än andra. Har ni någon hjälp att ge?
  /Åsa
  Åsa Johansson
 • Hej Åsa!
  Det finns miljömärkta datorer och andra elektronikprylar.
  Det är viktigare att en produkt som används ofta är energisnål, än en som sällan används. Det finns flera märkningar som gäller kvalitet och säkerhet, men följande märkningar gäller miljökrav:
  • Energimärkning. Detta är en certifiering som visar på energiprestandan, där A+++ är den högsta i dagsläget.
  • TCO-märkningen innebär att det ställts krav på: socialt ansvarstagande under produktionen, låg miljöpåverkan för produktens hela livscykel, användarsäkerhet och bra ergonomisk design.
  • Svanen har krav på energieffektivitet, miljömässigt bra material och återvinningsbarhet. Märkningen innebär dessutom att det ställts krav på bra arbetsmiljö för producenterna.
  • Energy Star är en certifiering med krav på energieffektivitet.
  • Greenpeace granskar och guidar konsumenter till grönare elektronik i sin ”Guide to greener electronics” (som du ju redan hittat).
  • Vår egen sida TopTen, toptensverige.se, listar vilka som är de mest energieffektiva produkterna i olika kategorier (bland annat bildskärmar) och ger energispartips.
  Hoppas dessa tips kan vara till hjälp i ditt sökande efter en ny dator.
  Zelina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.