Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Farlig plast i nytt och gammalt LEGO?

Hej!

Jag skickade ett mail till LEGO med frågan om deras produkter använder sig av plast innehållande BPA och/eller Ftalater och svaret var mycket luddigt.. Har ni någon vetskap om hur det står till? Har mest gammalt lego (ca 25 år) och lite nytt hemma till min dotter och vill nu verkligen veta hur det är med gifterna.

Vänliga Hälsningar,
Madelen Schelin

Madelen Schelin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Lego görs av en plasttyp som heter ABS (Acrylonitrile butadiene styrene). Vad jag har förstått är det en i princip harmlös plast så länge man inte utsätter den för hög värme (eldar den). Vad jag har hört så började ABS användas för cirka 50 år sen så antagligen är allt lego som e

  Info om ABS från Wikipedia på engelska:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Acrylonitrile_buta...

  Artikel om ABS på svenska, men mycket mer informationsfattig:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Acrylonitrile_buta...

  Lego-bitarna har varit av ABS sedan 1963 enligt denna Wikipedia-artikel, så då borde det alltså innefatta dina 25 år gamla bitar.

  Någon från Naturskyddsföreningen får gärna följa upp min info. Har inte djupare kunskap i frågan, men är själv lite nyfiken vilka olika plasttyper det finns och nu senast just vilken som används i Lego.

  Martin Bergström
 • Hoppsan, blev inte helt rätt med första stycket innan jag skickade det. Tänkte ta bort sista meningen i första stycket när jag hittade informationen om att Lego använt ABS sen 1963, men det kom visst med…

  Martin Bergström
 • Konstigt att Lego gav ett luddigt svar? :-/

  Martin Bergström
 • Hej!

  Tack för frågan och tack för svaret!

  Lego görs av ABS-plast som när den har stelnat inte är farlig, trots att alla ingående ämnena; akrylnitril, butandien och styren är klassade som farliga. Det är vad vi vet idag.

  Vänligen,
  Cecilia Hedfors
  sakkunnig miljögifter

  Cecilia Hedfors
 • Intressant. Molekylerna blir alltså stabila när ämnena kombineras och plasten har stelnat? Man kan ju undra hur varmt det behöver bli för att något av ämnena ska börja frigöras? Också lite fundersam på hur bra det är för ett barn att suga på ABS-plast. Det känns sju som Lego är rätt vattenavvisande, så kanske ingen fara. Men vad händer om man kokar ABS-plast? Blir det tillräckligt varmt för att något ämne ska frigöras då?

  Vi har en babytalrik (från Baby Björn) gjord i ABS-plast och den anser de vara okej att diska i maskin och köra i microvågsugn (står märkt under talriken).

  Det är alltså förhoppningsvis först vid ännu högre temperaturer när plasten smälter som man ska passa sig.

  Martin Bergström
 • Hej!

  Det krävs hög värme för att bryta bindningarna i ABS-plast. Men jag skulle gärna se en studie på om och vad ABS-plast släpper vid olika påverkan (mekaniskt slitage, UV-ljus mm). Eftersom styren är misstänkt hormonstörande och ABS-plast används till barn vill man ju inte att det ska lossna några styren-molekyler.

  /Cecilia Hedfors

  Cecilia Hedfors
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.