Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Farliga ämnen i golv

Hej! Jag skall byta lägenhet som har något slags plastgolv i sovrum och kök. I badrummet är det plast på både väggar och golv. Detta material är troligtvis äldre än tio år. Hur stor risk innebär detta för ett spädbarn angående kemikalier och farliga ämnen som kan tas upp via hud och luft? Vad kan jag göra för att minska risken? Måste jag slita upp befintligt golv och lägga nytt eller räcker det om jag täcker golvet med ett bättre golv så att direktkontakt med plastgolvet undviks?

Freja Sagvik Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej !

  Jag skulle också vilja veta detta då jag nyss flyttat in i en ny lägenhet.
  I min 8-årings rum skulle jag helst vilja lägga en heltäckningsmatta , men har läst
  att de flesta innehåller en massa kemikalier samt flamskyddsmedel, är tex en heltäckningsmatta av ull mera fri från kemikalier än tex en syntetmatta?

  Det ligger redan nu en gammal plastmatta i hans rum, skulle jag göra rummet mer hälsoskadligt genom att lägga en ny heltäckningsmatta eller gör det ingen skillnad eftersom plastmattan också innehåller skadliga ämnen?

  MVH
  Jörn

  Jörn
 • Finns det någon som svarar här?

  J
 • Hej och ursäkta det sena svaret!

  De farligaste mjukgörande ftalaterna slutade användas i plastgolv runt år 2000. Ftalaterna avdunstar långsamt från plastgolvet, och de gör de oavsett golvets ålder. Det är först när golvet är helt sprött som alla ftalater har försvunnit. Tyvärr går det inte att förhindra avdunstningen genom att lägga ett nytt golv ovanpå det gamla, ftalaterna tar sig igenom det nya golvet.

  Däremot kan man minska mängden ftalater i luften rejält genom ordentlig ventilation eller vädring. Om du vill byta ut golven, börja med sovrummen där man vistas största delen av dygnet.

  MVH

  Jakob Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.