Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Finns miljövänligt sätt att få bort mossa på tak?

Hej,
Jag har ett litet skogstorp som fått mossa på taket. Jag har letat efter ett "snällt" sätt att få bort mossan, hittat två varianter men inget som känns OK för miljön.
(Jag förstår att jag först måste skrapa bort befintlig mossa mekaniskt.)

1. Kemikalier som sprutas på taket och som med hjälp av regnet förhindrar ny påväxt under två år. Känns inget vidare, eller hur?

2. Zinkband (alt kopparband) som fästs på nockpannorna och som med hjälp av regnet tydligen ska göra taket ogästvänligt för mossan. Jag googlade på banden och de är inte heller bra eftersom zink- alt kopparjoner kommer ut i naturen!

Av två onda ting, vilket ska man välja? Eller har någon ett bättre alternativ?

Hälsningar från en förvirrad medlem 😀

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga om att hålla mossa borta från tak! Så bra att du försöker minska din användning av farliga kemikalier.

  Det krävs nog alltid en del fysiskt arbete för att hålla mossa i schack.
  Det är bra att ta hjälp av en högstrycktvätt, då kanske man orkar skura taket oftare och kanske kan utesluta andra åtgärder helt?

  Man också kan tänka på att inte ha höga träd nära eller annat som skuggar taket, mossa växer bättre i skugga. Om ni har träd kanske ni kan kapa några grenar eller ta av dem på höjden för att minska skuggning? Studera gärna under en dag hur skuggigt det är på den mossiga delen av taket och vad som orsakar skuggan.
  Försök även att förhindra att fåglar sätter sig på taket. Deras avföring göder mossa och annan växtlighet. Kanske kan TV-antenn eller liknande flyttas så avföring inte hamnar på taket?

  De kemikalier som finns på marknaden är (vad vi vet) alla klassade som bekämpningsmedel, och därmed innehåller de kemikalier med risker och bör undvikas.

  Att istället använda Zink eller Koppar är tyvärr inte heller ett bra alternativ. Dessa metaller släpper efterhand och det behövs mer metall på taket än bara en tråd för att de ska motverka mossa. Därmed skulle det bli ganska stora mängder av metallerna som läcker ut.

  Så – ingen skugga, inga fåglar och så högtrycktvätt kanske var 5:e år eller hur ofta det nu behövs. Det är den mest miljövänliga metoden att rekommendera.

  Lycka till!

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.