Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Fisk och miljögifter

Jag undrar vilka fisksorter man bör undvika på grund av att de innehåller mlijögifter och liknande? Vi har en son på 8 månader och planerar fler barn så vi vill gärna undvika gifter som kan skada oss och våra barn.

Naturskyddsföreningen Rapportera olämpligt innehåll

• Som du redan uppmärksammat slog Naturskyddsföreningen i höstas fast i en rapport om kemikalier i fisk att många matfiskar innehåller kemikalier långt över fastslagna gränsvärden av hälsovådliga kemikalier.

Detta är inte ny kunskap för beslutsfattare med insyn i miljögiftsproblematiken. Det är också kunskap som Livsmedelsverket tar hänsyn till när de ger sina kostråd.

Livsmedelsverket bedömer att det trots miljögifterna i princip är bra att äta fisk (med restriktioner för kvinnor i fertil ålder - alltså även 10-åriga flickor som någon gång kommer att få barn - gravida, ammande och barn) Vi kan tyvärr inte ge andra råd än Livsmedelsverket.

Ett råd från oss är att försöka äta olika sorters fisk och skaldjur samt djur som är långt ner i näringskedjan (musslor, sill, räkor etc) samt att undvika stora rovfiskar (tex tonfisk, lax).

Det finns ju för övrigt många anledningar att göra detta eftersom rovfiskarna också är de som fiskas hårdast och ofta är överfiskade. Vad gäller sjöar så är vissa renare än andra. Att föredra är ofta grumliga övergödda sjöar (på grund av utspädningseffekten på varje enskild fisk) men din kommun bör ha koll på vilka som har höga halter av framförallt kvicksilver. Fet fisk (lax, sill, etc) har ofta högre halter organiska miljögifter men är å andra sidan också den med mest hälsosamma effekter.

Vi är precis som du mycket oroade över den massiva förekomsten av kemikalier i vårt samhälle och i alla delar av jordens ekosystem. Vi hoppas på att beslutsfattare framöver ser till att minska utsläppen av kemikalier till miljön samt skyddar konsumenter med adekvata kostråd. Miljögifterna skadar naturen och de skadar oss. Du kan vara med i kemikaliefajten genom att bli medlem hos oss. Vill du ära dig mer om miljögifter och hur man undviker dem i sin vardag kan jag också rekommendera att du går med i vårt miljögiftsnätverk och köper årets bok ”Den flamsäkra katten”:http://www.naturskyddsforeningen.se/butiken/boc... .

Lycka till!

Naturskyddsföreningen