Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Flamskyddsmedel i sladdar

Hej!
Jag har en lite speciell fråga angående gifter i elsladdar. Jag är konstnär och jobbar med "material som jag redan har hemma", dvs jag köper inget nytt för att tillverka mina konstverk. Jag har sedan en tid plockat ut koppartråd ur kasserade elsladdar och använder dem för att sy med. Gör inga plagg att bära på kroppen utan skulpturer som hänger på väggen. Men ändå. Har precis insett att detta kanske inte är så himla bra... Varken för mig, människor i mitt hem eller miljön... Vad säger ni om detta? Ska jag sluta med det här?
Tacksam för svar!
Maria Nordin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Ja, sluta gärna använda elsladdar, framförallt för din egen hälsa skull!
  Plasthöljet runt elsladdar består oftast av mjukgjord PVC som kan innehålla reproduktionstoxiska ftalater. De är också flamskyddade och många flamskyddsmedel är farliga för hälsan.

  Med tanke på att vi har så mycket elkablar/sladdar och elektronik i våra hem idag, gör inte några extra meter i form av ett konstverk så stor skillnad. Det handlar mer om din arbetsmiljö och att till exempel lärare/skolklasser kan få för sig att det är ett okej material att använda.

  Det finns halogenfria sladdar som inte består av PVC och inte innehåller bromerade flamskyddsmedel (som är värstingen bland flamskyddsmedel), men det kan vara svårt för åskådaren att förstå den skillnaden.

  Roligt att du gör konst av ”skräp”. Egentligen finns det ju inget skräp, bara material till nya saker. 😀

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.