Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Flamskyddsmedel i tyg från slutet av 80-talet

Hej! I slutet av 80-talet fick jag och min bror välja nya tyger till ett par fåtöljer min mamma inhandlade 1967. Min bror valde ett mjukt och ganska tjockt tyg som jag minns försäljaren förordade gör att det var brandsäkert och tom användes i flygplan då det inte kunde brinna. Jag undrar nu om jag vågar låta min 23-åring ha fåtöljen i sitt sovrum,? Utsöndras flamskyddsmedel fortfarande och gör det det ut i luften eller bara t ex vid hudkontakt? Kan det vara en lösning att ha en filt över?  Mvh Maria Wessel

Maria Wessel Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Tack för din fråga!

  Flamskyddsmedel är gjorda för att vara beständiga, vilket är en del av problemet med dem utifrån hälsa och miljö. Därmed finns stor sannolikhet att tyget fortfarande innehåller flamskyddsmedel. På 80-talet fanns inte heller de begränsningar av de farligaste flamskyddsmedlen som vi har idag.
  Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) anser att naturmaterial som brinner långsamt är viktigare ur ett brandskyddsperspektiv, än syntetiska material med flamskydd.

  Naturskyddsföreningen anser att man ska vara försiktig med äldre begagnade och framför allt stoppade möbler, då flera problematiska kemikalier kan finnas i dem som idag är reglerade. Det gäller mer än bara för tyget, som skumgummi, lacker, färger med mera.

  Om stoppningen är av naturmaterial och det finns möjlighet att byta tyget är riskerna mindre. Riskerna är också mindre eftersom din son är vuxen.
  Det är tveksamt om det hjälper att lägga en filt över fåtöljen, eftersom vi vet att flamskyddsmedel är flyktiga och avges till exempel ur elektronik fast de är ganska täta. Däremot kan en filt hjälpa mot att få flamskyddsmedel på huden.

  Om ni väljer att ha tyget och fåtöljen så är det bra att tvätta händerna ofta, att korsdragsvädra och att fukttorka ytor/golv så man får bort fina dammpartiklar där miljögifter som flamskyddsmedel ansamlas.

  Hoppas du får hjälp av detta svar!

  Vänliga hälsningar

  Åsa
 • Hej! Tack för ditt svar! Det blir nog så att vi gör oss av med fåtöljen....trots affektionsvärdet i den. Misstänkte att den nog inte är så hälsosam och tyvärr är det syntetisk stoppning också då det blir för dyrt att stoppa och klä om. Tack för ert engagemang! /Maria
  Maria Wessel
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.