Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Flygets påverkan på klimatet?

Hej! Jag undrar var jag kan hitta en tabell som rankar olika verksamheters bidrag till klimatutsläppen? Jag undrar tex var i rankningen flyg kommer både nationellt och bland jordens totala utsläpp (dvs av faktiska utsläpp). Har tittat på Naturvårdsverkets sida men hittar bara nationell data och otydligt var flygning kommer in.

Stort tack!


Jacquelin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Angående flygets utsläpp. Finns det någon statistik över hur mycket affärsresandet respektive turistresandet bidrar till koldioxid utsläppet?
  Frågar därför att det talas ingenting om affärsresandet, endast fritidsresandet.
  Tack
  Olle
  Olof Haag
 • Hej!

  Jag är ledsen att svaret dragit ut på tiden, men här kommer äntligen ett svar:

  Flyget är en besvärlig verksamhet både för miljön och för statistiker. Flyget är ofta en internationell verksamhet och därför passar den ofta inte in i utsläppsstatistiken som utgår från nationell nivå. Flyget ingår inte heller i Parisavtalet om minskning av växthusgaser, så därför kommer ingen statistik därifrån heller. Flyget har dessutom en höghöjdseffekt som gör att det orsakar ungefär dubbelt så stor växthuseffekt som om växthusgasutsläppen hade skett på marknivå. Men det finns globala beräkningar som brukar landa i att flyget står för 4- 5 procent av de globala växthusgasutsläppen.

  Hoppas svaret var till hjälp!
  Allt gott,
  Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.