Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Foder till djur och utsläpp av växthusgaser

Hej!

I en artikel på Naturskyddsföreningens hemsida https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2009-3/mindre-kott-pa-tallriken
 sägs att köttproduktionen svarar för 1/5-del av den totala mängden växthusgaser, samt att djurfoder produceras på 80 procent av världens jordbruksareal. Jag har två frågor:
1) Om köttproduktionen står för 1/5-del, hur mycket står mejeriproduktionen för?
2) Jag har tidigare hört att 50 procent av all odlingsbar mark i världen används till att odla foder till djur (motsvarande siffra i Europa skulle vara 70 procent). Hur mycket är det? Stor skillnad på 50 och 80 procent. Har ni källhänvisning får ni gärna bifoga den.
Tack!
Med vänlig hälsning
Pär Friberg 
Pär Friberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Pär!
  Artikeln du länkar till har några år på nacken så tack för att du uppmärksammar oss på den! Färskare statistik från FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) i rapporten ”Tackling climate change through livestock”, säger att animalier står för 14,5 procent av den globala produktionen av växthusgaser. I den siffran är mejeriprodukter inkluderade. Här hittar du rapporten: http://www.fao.org/3/i3437e.pdf.

  Att animaliernas andel av klimatpåverkan minskar beror till stor del på att andra utsläpp har ökat snabbare. Att skilja på kött och mejeri är inte helt enkelt eftersom produktionssystemen överlappar.

  Vad gäller markanvändningen så beror nog förvirringen på sammanblandning av olika markkategorier. Enligt en annan rapport från FAO, ”Livestock’s long shadow” så används 30 % av all landyta, 70 % av den odlingsbara marken till att föda upp djur: http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM

  Allt gott,
  Isabelle Digital kommunikatör
 • Tack för svar! Pär

  Pär Friberg
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.