Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Förbud mot Palmolja?

Hej! Har sedan länge förundrats över att palmolja finns i fler och fler produkter. Tillverkningen av denna är en sedan länge känd miljöbov och fortsätter och fortsätter för efterfrågan bara stiger. Går det inte att komma åt detta genom lagstiftning eller skatt? I Danmark finns sockerskatt som minskat efterfrågan på socker och i EU har man nyligen klubbat ett förbud mot HFC gaser. Har ni funderat på att väcka denna fråga ur detta perspektiv?

Kommentarer

 • Hej Hasse,

  Ledsen att du har fått vänta på vårt svar.

  Så här skriver Maria Rydlund som är vår sakexpert på palmolja och tropisk skog:

  Det är inget som vi har diskuterat. Dimensionen på problematiken kring palmoljan är lite annorlunda – såväl socker som HCF har implikationer på en större bredd – utan att förringa de negativa konsekvenserna i produktionsområdena.

  Och så finns det bra och dålig palmolja, inte enbart vad det gäller ekologisk eller icke ekologisk palmolja utan konventionell och olika produktionsmodeller.

  Då är man tillbaka till diskussionen om vad som ska sägas vara bra palmolja och hur det definieras. Certifieringen (alltså inte den ekologiska certifieringen) av konventionell palmolja är inte tillräckligt bra idag.

  Men i princip kan det vara en intressant diskussion om en skatt vore möjlig.

  Åsa Digitalkommunikatör globala
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.