Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

"Fräsch på riktigt": Är svanenmärkt verkligen alltid bäst?

Hej,
Jag uppskattar verkligen er kampanj "Fräsch på riktigt" och att ni uppmärksammar kemikalierna i kroppsvårdsprodukter. Men jag ifrågasätter om det som är Svanen-märkt verkligen alltid är bäst?? Jag läste precis en artikel där Norska förbrukarrådet hade gjort en undersökning av deodoranter, där man hade kommit fram till att även Svanen-märkta deodoranter inte är så bra för hälsan: http://metromode.se/halsa/har-ar-deodoranterna-du-absolut-inte-ska-anvanda-manga-av-dem-ar-skadliga-for-dig/.

Dessutom så har jag märkt att det finns parfymerade diskmedel och tvålar som är märkta med "Bra miljöval" men som har starka, onaturliga dofter, och på listan över ingredienser står det bara "parfym", alltså framgår det inte vad exakt parfymen innehåller. Jag har märkt att den parfymen stannar kvar på huden länge efter att man har tvättat sig, vilket innebär att parfymen bör innehålla så kallade "fixativ", som ser till att de flyktiga parfymämnena stannar kvar längre på huden. Dessa fixativ kan vara t.ex. ftalater eller andra otäcka ämnen. Har Naturskyddsföreningen verkligen full koll på vad deras "Bra miljöval"-märkta tvålars parfymer innehåller?? Eller är det kanske dags att skärpa reglerna? Det skulle jag gärna vilja få ett svar på.
Mvh,
Christina
Christina Andersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Christina!

  Vad vi kan se i testet så fann man inga problematiska ämnen i den Svanen-märkta produkten, utan den fick ”grönt ljus".

  Det stämmer bra att Bra Miljöval tillåter parfymer. På dessa ställer vi en rad hårda krav. Som exempel tillåts inte ftalater. Strikta krav ställs också på allergiframkallande ämnen, som citronellol och linalool. I många produktgrupper gäller också en max-halt för hur mycket parfym som får ingå.

  Vi är just nu inne i slutfasen av en revidering av våra kriterier. Troligen kommer de att skärpas på några punkter gällande just parfymer, till exempel kommer fler sensibiliserande doftämnen och växtextrakt att begränsas.

  Vänliga hälsningar

  Åsa
 • Hej!
  tack för svar! Bra att ni skärper kraven. Vet du hur reglerna för "Bra Miljöval" ser ut angående s.k. fixativ (ämnen som får parfymen att stanna på huden extra länge)?

  Mvh,
  Christina
  Christina Andersson
 • Hej igen!

  Kraven i Bra Miljöval utgår från vilka egenskaper de olika ämnen som ingår i produkten har. De flesta krav är därför gemensamma oavsett ingrediensens funktion.
  Exempelvis är ämnen som misstänks orsaka cancer eller reproduktionsstörningar förbjudna, oavsett vilken funktion de har i produkten.

  Hoppas det svarar på din fråga!
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.