Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Gammal plastmatta med laminat vs nytt parkettgolv

Frågan är alltså om det är sämre att ha kvar plastmattan från 80 talet och laminatet  över ca 5 år gammalt än att lägga in ett helt nytt parkettgolv och ta bort mattan helt?
Tänker att det är emissioner från det oxå i början  dock slipper vi mjukgörande från plasgolvet som jag förstått inte stoppas av ovanliggande golv. Har inte tänkt att renovera...upptäckte detta plastgolv av ett misstag.

Kommentarer

 • Hej Linda,

  Tack för din fråga om golv! Så bra att du tänker på detta och vill byta!
  Det är bättre att ta bort gamla PVC-golv och lägga rent trägolv. Gamla plastgolv av typen PVC läcker mjukgörare (oftast ftalater) hela sin livstid. Så dessa är mycket bra att byta ut mot trägolv. Om golvet är linoleum, som är gjort av naturmaterial – lin, finns inte mjukgörarna och ni kan mycket väl ha kvar golvet.

  Laminat kan innehålla flera typer av epoxi-limmer och plaster. Risk finns att de innehåller bisfenoler i epoxilimmet. Därför är det viktigt att satsa på ett så massivt trägolv som möjligt.

  Fråga gärna i butiken om det golv ni är intresserade av innehåller några av de enligt EU:s kemikalielagstiftning REACH särskilt farliga ämnen (finns på den så kallade Kandidatförteckningen). Man har rätt att veta detta och få svar inom 45 dagar (enligt artikel 33 i REACH.)

  Ekobyggportalen är ganska bra och oberoende från fabrikat, där kan du hitta en hel del fakta om golv.
  http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/golv/

  Lycka till att hitta ett bra rent trägolv!

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.