Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Gifter i pärlor för pärlplattor?

Hejsan
Jag undrar lite över pärlor som används för pärlplattor. Det är ju väldigt populärt att göra pärlplattor bland barn och på många förskolor och skolor. Att stryka på plast för att få den att smälta ger mig direkt dåliga vibbar. Vet ni vad vanliga pärlor (Hama, Nabbi) är gjorda av och vad de innehåller? Är det någorlunda säkert att ha, om en vuxen stryker dem - helst i ett annat rum med fönstret öppet.

Läste att det för många år sedan (när vi vuxna var små?) innehöll skadliga gifter, men att det har förbättrats. Nu vet man ju dock om ännu fler skadliga ämnen.

Kommentarer

 • Hej Sofia!

  Tack för din fråga!
  Det är en intressant och viktig fråga då så många barn använder rörpärlor. Själv huvudplasten i pärlorna ska vara polyeten (PE) och därmed ok. Dock säger det inget om vilka tillsatsämnen som finns, som tex mjukgörare och färgämne. Därför är det bra om en vuxen stryker pärlplattorna i ett väl ventilerat rum där barnen inte är. Äldre rörpärlor från när vi var små innehåller tyvärr dålig ämnen.

  Om du vill veta mer om innehållet i plasten i rörpärlor föreslår jag att du tar kontakt med tillverkaren. Berätta gärna för oss vilket svar du får!

  Om rörpärlor räknas som en leksak (och det borde de väl göra) så finns regler för att vissa farliga ämnen inte får förekomma. Leksaksdirektivet skärptes 2007, 2011 och 2013, vilket gör att nyare leksaker oftast är bättre än gamla, framförallt plastleksaker.

  Är rörpärlorna tillverkade inom EU så är innehållet mycket bättre kontrollerat än om pärlorna är importerade från tex. Asien.

  Vänligen,
  Cecilia Hedfors

  Cecilia Hedfors
 • Jag mailade både Hama och Nabbi och fick bra svar från dem.

  Nabbi/Munkplast skriver:
  " Våra pärlor är tillverkade av LDPE utan andra tillsatser är infärgning med "masterbatch". Vi testar våra produkter enligt EN71-3 leksaksdirektivet och intygar att vi inte har några substanser i våra produkter som finns på förbuds eller kandidatlistan enligt REACH. Våra produkter är fria från ftalater.

  Den skillnad mellan Hama pärlor och våra vi känner till är att deras pärlor har en tillsats av EVA och det kan man känna som en svagt stickande doft när man stryker, lite likt ättika. Det är inget farligt så långt vi vet men det är den skillnaden jag vet finns mellan dessa två produkter. Båda produkterna tillverkas inom EU och följer de för oss givna direktiven båda produkterna håller god kvalitet.

  Annat kan det var med produkter importerade från asien där vi så sent som i år fått kännedom om att pärlor tillverkade av PVC (som kan innehålla 35% ftalater) importerats till Europa. Både vi och Hama övergav PVC för ca 25 år sedan."

  Och Hama skriver:
  "Hama beads are made of PE (polyethylene).
  Hama beads stand up to the European Toy Directive. They have been tested and the test results show that we fully stand up to the current requirements.
  A laboratory has tested if the beads and pegboards produce chemical substances when they are ironed and it proved that they are far beyond the fixed limits.
  Denmark has a particularly strict legislation on the phthalate field and we fulfil these requirements as well.
  If the beads burn they will turn into water and oil."

  Med andra ord borde man kunna använda båda sorterna utan någon större fara. Jag skulle definitivt se till att en vuxen stryker utan barn i rummet dock.

  Sofia
 • Hej!

  Bra svar du fick från båda! Jag drar samma slutsatts som du, de är ok att använda, men att stryka ihop pärlplattan får gärna en vuxen göra i ett annat (eller ivf väl ventilerat) rum - för att vara på säkra sidan.

  /Cecilia

  Cecilia Hedfors
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.