Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Giftfri barnmadrass

Hej!
Jag letar efter en giftfri madrass till en spjälsäng och hittade denna: http://www.barnparadiset.se/madrass-spjalsang/2...
Den är ca 1000 kr billigare än de som finns på Grön Interiör och jag undrar därför om den är lika bra (utifrån ett "giftperspektiv")
/Stina

Kommentarer

 • Hej Stina!
  Tyvärr, så kan jag inte svara på hur madrasserna från Barnparadiset är i förhållande till madrasser från Grön Interiör vad gäller miljö- och hälsoskadligt innehåll. För att kunna bedöma detta måste man veta mer om de olika materialen och kemikalierna som ingår i de olika madrasserna och i deras olika delar (tyg, stoppning etc.). Det är därför som vi önskar att företagen miljömärker sina produkter, så att vi som konsumenter inte själva skall behöva vara detektiver för att få fram information.

  Vänliga hälsningar
  Weronika

  Weronika Rehnby
 • Vilka märkningar ska jag hålla utkik efter om jag är orolig för t ex hormonstörande kemikalier i produkter som jag köper till mitt barn?

  Stina
 • Hej!
  Ett stort problem är att det ännu inte finns så många madrasser som är märkta med en oberoende miljömärkning, men genom att fråga efter det så hoppas vi att företagen inser att detta är en viktig hjälp för oss konsumenter. Tyvärr, så hjälper ju detta inte dig i dagsläget.

  Ett tips är att se efter madrasser märkta med Svanen, för de ställer krav vad gäller hormonstörande ämnen:
  http://www.svanen.se/sokresultat/?q=madrasser
  Här kan du läsa om kraven Svanen ställer på Möbler och Inredning:
  http://www.svanen.se/Foretag/Kriterier/kriterie...

  EU Ecolabel är en annan märkning som kan vara aktuell. Bra Miljöval har inga kriterier för madrasser.

  På vårt frågeforum har vi fått många frågor om kemikalier i sängtextilier och här kommer länken till dessa.
  http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/nat...

  Hälsningar
  Weronika

  Weronika Rehnby
 • Vissa madrasser är märkt med eko-tex, har jag tolkat det rätt att det innebär att slutprodukten inte ska läcka ut gifter men att det inte säger något om tillverkningsprocessen? Kontaktade just IKEA och dom använder inte flamskyddsmedel i sina produkter, dock tyckte jag madrassen till spjälsängen luktade rätt starkt vid uppackning, så något annat lär det ju vara.
  Är polyester något bättre än polyeter? Har sätt att madrasserna oftast innehåller det. Svårt hitta barnmadrass i naturmaterial till ett bra pris.

  Carolin
 • Hej Carolin!
  Kan det vara märkningen Öko-Tex 100 du menar? För i så fall stämmer det som du skriver att det är slutprodukten som kontrolleras, men det ställs inga krav på tillverkningsprocessen.

  När du undrar om polyester är bättre än polyeter, så antar jag att du menar en skummadrass och då ingår också polyuretan i blandningen. En skummadrass kan lukta även om det inte finns flamskyddsmedel i den.

  De flesta skummadrasser på marknaden idag består av kombinationen polyuretan och polyeter. Tyvärr, så kan jag inte svara på om kombinationen med polyester skulle vara ett bättre alternativ.

  Vänliga hälsningar
  Weronika

  Weronika Rehnby
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.