Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Giftfri båtbotten

Hej,
Jag har tänkt ta bort all bottenfärg från min segelbåt som ligger i Östersjön för att istället tvätta båten 2-3 ggr per år som bl.a. ni rekommenderar. Finns det överhuvudtaget någon referens, någon som gjort detta tidigare och som kan berätta hur bra eller dåligt det fungerar? Det är otroligt knapphändigt med individer som faktiskt gjort så, de flesta (samtliga jag har haft kontakt med, både professionella och privatpersoner) har ingen kontakt med någon nöjd båtägare med giftfri botten. Utan referenser kommer giftfärgerna att bli kvar i havet mycket, mycket längre än vad som kanske är nödvändigt.

Min andra fråga gäller om ni anser att man alls behöver måla båtskrovet med giftfri bottenfärg eller om man kan klara sig utan bottenfärg helt och hållet och om kravet på spolplatta kvarstår även för en helt och hållet omålad båt? Finns erfarenheter av vad som händer med båtskrovet utan "skyddande" giftfri bottenfärg?

I mina båtägarögon är de här frågorna de som behöver besvaras innan någon bredare acceptans av giftfria båtskrov kan uppnås.

Tacksam för svar,
Peter

Peter E Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Peter,

  Vad kul att du funderar på att byta till en giftfri metod för att hålla påväxten borta - bra för både miljön och hälsan! Detta har funkat utmärkt i de fall vi känner till, men självklart beror det ju på vad man har för förutsättningar (var båten ligger, vad det finns för faciliteter och vad man har för typ av båt etc.)
  Vi bifogar ett antal länkar till referenser från både privatpersoner och professionella tester (youtube-klippet) kopplat till borsttvättar och skrovduk. Hoppas att dessa hjälper dig i ditt beslut. På Svenska Båtunionens sida www.batmiljo.se hittar du information om andra metoder och fler referenser.

  Länkar:
  http://www.boatwasher.se/vittnen

  http://www.livetombord.se/praktisktbatagande/ar...

  https://www.youtube.com/watch?v=G7q7leKpDbQ

  När det gäller omålade skrov är det främst vatteninträngningen som båtägare brukar oroa sig för. Båtbottenfärgen skyddar dock inte mot vatteninträngning. För detta ändamål har man istället en grundfärg i form av en tvåkomponents spärrfärg (epoxibaserad). Man kan även välja att använda epoxi som ytlager. Den hårda ytan underlättar vid rengöring i exempelvis båtbottentvätt. Om du funderar på att ta bort all gammal färg så är rekommendationerna att man inte gör detta själv, då äldre lager kan innehålla bland annat TBT vilket är mycket giftig. Ta istället in en professionell blästringsfirma.

  Vi vill även passa på att tipsa om havstulpanvarningen som är en kostnadsfri sms-tjänst där man får information om när havstulpanerna fäster på båtskrovet. På så sätt vet man när det är dags att skrubba eller ta sig till en borsttvätt (eller använda sig av andra alternativ).

  Lycka till!
  Naturskyddsföreningen

  Carina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.