Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Giftfri förskola

Hej,

Jag har en e-butik där vi säljer lärorika leksaker till både privatpersoner och förskolor.
Det här med giftfri förskola är inte helt lätt då andra länder följer andra standards.

Om ett företag följer REACH räcker det för att det ska klassas som giftfritt?

Räcker det att ha koll på inget kvicksilver, inga hormonstörande ämnen, inga allergiframkallande ämnen och inga cancerogena ämnen givetvis. Finns det någon godkänd maxnivå på dessa ämnen eller är det noll som krävs?

Kommentarer

 • Hej Erik,

  Att följa REACH tycker vi inte räcker för att klassas som giftfritt. Tyvärr. Med tiden, när REACH är fullt implementerad så kommer det vara så, men än så länge har bara 10 procent av de kemiska ämnen som används utvärderats, övriga vet vi inte om de är farliga eller inte.
   
  För leksaker gäller att alla leksaker, oavsett var de är producerade, ska uppfylla kraven i Leksaksförordningen. Standarden för leksaker heter EN 71 och om leksaken har testats och blivit godkänd enligt den standarden samt har CE-märkning så är den ok. Leksaksförordningen är tillräckligt bra, även om den inte är perfekt.
   
  Samma krav kan ni ställa även för andra varor som är tänkta till barn men som inte klassas som leksaker av någon anledning. Eller så kan ni använda Upphandlingsmyndighetens krav (finns för möbler, textilier, köksutrustning mm) och hittas på www.upphandlingsmyndigheten.se.

  Lycka till!

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.