Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Giftiga Squishies?

Hej!
 Jag undrar om man verkligen kan vara säker på att squishies  är giftfria om det står en CE-märknig på förpackningen eller squishien.  Kan inte vissa CE-märknigar bara vara ditsatta för att tillverkaren vill tjäna och få sålt mer och bara för att den ska kunna säljas inom EU. Jag är inte så säker på hur det går till när en produkt får en CE- märkning och när den kollas ifall den innehåller giftiga kemikalier. Jag går på högstadiet och skulle vilja ha en squishy som man kan vara säker på att den är giftfri för att många squishys kan innehålla gifter som stör hormoner i kroppen.

Jag vet inte om ni kan svara på den här frågan för den har kanske inte har helt med den här sidan att göra, men jag tänker att jag testar! Tack på förhand!! :-)

Hälsningar från Rebecca

Kommentarer

 • Hej Rebecca!

  Bra att du frågar!
  Squishies har blivit väldigt populära de senaste åren. De är oftast gjorda av polyuretan, en slags plast, som också är vanlig i madrasser och kuddar av ”memoryskum”. Polyuretan i sig är inte farlig för användaren, även om farliga isocyanater ofta används vid tillverkningen, och kan frigöras om plasten bränns. Dock kan andra tillsatsämnen förekomma, för att ge produkten rätt form, känsla, utseende och lukt. Vad dessa tillsatsämnen är kan vara svårt att få veta, även för butiken som säljer produkten.

  Saker som säljs som leksaker ska uppfylla leksakslagstiftningen EN71, vilken ställer krav på att farliga kemikalier inte får förekomma. Därför är det bättre att köpa squishies från seriösa leksaksbutiker. CE-märkningen innebär bara att företaget visar att produkten uppfyller lagkraven. Men det är olika lagkrav för leksaker och för andra produkter.

  En squishy köpt på ett annat ställe behöver alltså inte klassas som en leksak och inte heller uppfylla samma krav på kemikalieinnehållet, teoretiskt sett. Du kan också påpeka för företag och politiker att alla saker borde ha en innehållsförteckning, så du som konsument kan få veta om den innehåller något farligt eller inte. För vem vill ”köpa grisen i säcken”?

  Vänliga hälsningar

  Åsa
 • Om squisen avger giftiga gaser när den förbränns, hur ska jag då göra när jag vill slänga den? Ska jag lämna den till farligt avfall eller i vanliga sopor?

  Med vänlig hälsning, Åsa
  Åsa Pehrson
 • Hej,

  Du kan slänga dem i de vanliga soporna. Våra förbränningsanläggningar renar bort de giftiga ämnena.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
 • Jag var i en liten välsorterad leksaksbutik i Göteborg där jag ofta köper kvalitetslekseker med min dotter. Jag frågade ägaren om hon hade squshiesar till försäljning. Då berättade hon att hon kommer inte att ta in dem eftersom det är mycket gift i dem som är farliga för människan. Enligt henne så pågår det nu en utredning och att det kommer antagligen att bli förbjudet att sälja dem.
  Julia
 • Hej,

  Välsorterade leksaksbutiker ska följa leksaksdirektivet och då ska det inte få finnas farliga ämnen i leksakerna de säljer. Det gäller även squishies. Här finns lite mer information: https://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/varor-och-kemiska-produkter/leksaker

  Hälsningar
  Åsa
 • Jag tror inte squishys med CE-märke är farliga. Om det är från Sverige så tror jag inte de innehåller något giftigt ämne eftersom man då inte ska sälja de på affärer. Det finns squishys på leksaksaffärer som BR och ToysRus så de säljer inte farliga squishys eller vad jag vet.
  -
 • Jonatan
 • Jennifer
 • Är det ett CE märke

  Emma
 • Ja, ser ut så.
  Julia
 • Det danska miljödepartement är väldigt tydliga med hur farliga ämnen de faktiskt innehåller, vilket är anledningen till att BR och Toys R Us nu slutar sälja squishies helt  http://mfvm.dk/nyheder/nyhed/nyhed/populaert-legetoej-fyldt-med-farlig-kemi/
  Emily
 • Detta är samma gift som finns i saft som köpa i livsmedelsaffärer har jag just fått veta...stor diskussion för några år sedan och efter det minskades halten gift i saften, så hur många squishys tänker du låta ditt barn äta? För egen del låter jag inte mina barn dricka gift saft men om de vill klämma på en squishy ett par gånger känns det ok.
  Anna Lindberg
 • Hej!

  Med tanke på danska Miljöstyrelsens analyser av squishies avråder vi helt från att använda leksaken. I svenska Kemikalieinspektionens tidigare analyser av squishies hittades inga förbjudna eller farliga ämnen. Men danska Miljöstyrelsen har nu gjort analyser på andra ämnen och hittat halter över gränsvärdena.
  Det är oroande att barn leker med saker som inte uppfyller leksaksdirektivets kemikaliekrav.

  Läs mer på Kemikalieinspektionens webbsida. 

  Vänliga hälsningar
  Åsa
 • Jag har kontaktat Toys r us och man får lämna tillbaka squishisar även om man inte har kvitto kvar och få pengar tillbaka. Vi har 5 stycken så det blir 179kr x 5 att få tillbaka 😀
  Julia
 • Hej! Jag köpte 2 squshis på en marknad, men jag vet inte om dem är giftiga! Kan någon hjälpa mig? 😀
  Bella
 • Alla är giftiga... släng dem! Eller returnera
  Julia
 • Hej Bella,

  Ber om ursäkt för sent svar! Det har varit semestrar här.
  Det säkraste i nuläget är att inte använda några squishies.

  Mvh
  Åsa
 • Hej, min dotter fick en i present igår. Har ingen aning var den är köpt. Är det bäst att inte använda den då? kan det vara okej att använda någon sort eller är det alla man ska undvika?
  Angelica Hawzell
 • Hej,

  Det säkraste i nuläget är att inte använda några squishies alls.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.