Till senaste kommentaren

Glykol som frostskyddsmedel i avloppet

Hej. Precis som många andra miljömedvetna fritidshusare ställs jag varje år inför dilemmat hur man ska göra med frostskydd i avloppen. Jag har under flera års tid letat efter information och hittar mycket lite av säkert värde.
Klassikern är glykol, vilket man vet inte är bra för naturen. Kemikalieinspektionen skriver att propylenglykol är betydligt mindre giftig än etylenglykol och då gissningsvis också bättre för naturen.
Men hur bra är propylenglykol egentligen? Är den så pass bra att den borde säljas på Biltema som "Antifrostvätska" avsedd att hälla i just avloppet i sommarstugan?
I säkerhetsdatabladet framgår att ca 90% av innehållet är propylenglykol.
Det verkar finnas alternativ. Spolarvätska frostskyddar men avdunstar. Det lär kunna hindras med en skvätt matolja som lägger sig och flyter ovanpå. Problemet är att denna typ av kluriga lösningar som finns att läsa på olika forum saknar garantier.
Jag önskar att någon gör ett officiellt ställningstagande om glykol och avlopp som man enkelt googlar fram. Det rör sig idag om många tusen liter kemikalier som släpps ut i naturen och hamnar i grundvatten mm. Om propylenglykol är så pass mycket bättre än etylenglykol ska detta framhållas. Om inte vore jag tacksam för en alternativ lösning. Ett provlaboratorium borde gå igenom de möjligheter som finns att miljövänligt frostskydda avloppet. Det ska som bekant vara "lätt att göra rätt". Mvh Staffan
Staffan Löfberg Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Staffan!

Tack för ditt mail och frågeställningar!

Som du skriver är Propylenglykol godkänt som avfrostningsmedel och mycket mindre farligt än etylenglykol. Naturskyddsföreningen har inte jobbat med dessa kemikalier, så vi kan tyvärr inte ge mer utförliga svar än Kemikalieinspektionen.

Ämnet är lättnedbrytbart under sommarhalvåret, dock med effekten att det går åt syre och det kan därmed orsaka syrebrist om det är större mängder i vattendrag.
    De skador som rapporteras in om frostskyddsmedel i allmänhet är kring förgiftning, men då för etylenglykol.

Åsa
  • Hej,
    Jag tycker ni bör undersöka detta bättre.
    Stora mängder glykol, både etylenglykol och propylenglykol används i Sverige, både som kylarvätska och korrosionskydd i bilar, men också stora mängder på höstar till båtmotorkonservering. På våren kommer en del ut i naturen. Dessutom används i stor utsträckning till frostskydd i vattenlås i fritidshus mm vintertid, och kommer sen ut i avlopp och reningsverk.
    Propylenglykol som är mindre giftigt är förstås att föredra, men problemet är att det också innehåller antikorrosionsskydd, rostskyddsinhibitorer. Enligt bla Stockholm vatten och avfall, miljökemist Cajsa Wahlberg:

Rostskyddsinhibitorer är i allmänhet både giftiga för vattenlevande organismer och svårnedbrytbara och inget vi vill ha in till reningsverken. Rostskyddsinhibitorer behövs i bilarnas kylare men så klart inte i toalett eller vattenlås. Vi är glada att du använder T-röd i stället!
    T-Röd är då bättre, men har nackdelen att avdunsta lättare.
    Kanske det bästa vore att ni tar reda på var propylenglykol utan tillsatser kan köpas!
    Bengt Rinaldo
  • Hej Bengt!

Tack för information och ditt engagemang! Vi håller med om att det är intressanta kemiska produkter att försöka förbättra.

Så bra att det gick att få denna informationen från Stockholm vatten! Tänker att det kanske skulle kunna vara något som villa-föreningar eller fritidsbåts-föreningar skulle kunna tipsa om.

Naturskyddsföreningen är en demokratisk medlemsorganisation, så planerna på vad vi ska göra sätts långt i förväg på våra riksstämmor. I dagsläget finns ingen prioritering hos oss att jobba med dessa typer av kemiska produkter. Vi jobbar heller inte genom att lyfta speciella märken eller vissa företags produkter, utan via miljömärkning eller generella råd.

Men om vi är många som efterfrågar miljömärkt frostskyddsmedel så skulle Naturskyddsföreningen kanske kunna ta fram kriterier för att på sikt miljömärka sådana.

Så en efterfrågan i butiker vore toppen! Tipsa gärna nära och kära att efterfråga miljömärkt frostskyddsmedel i butiker!

Åsa