Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Glykol som frostskyddsmedel i avloppet

Hej. Precis som många andra miljömedvetna fritidshusare ställs jag varje år inför dilemmat hur man ska göra med frostskydd i avloppen. Jag har under flera års tid letat efter information och hittar mycket lite av säkert värde.
Klassikern är glykol, vilket man vet inte är bra för naturen. Kemikalieinspektionen skriver att propylenglykol är betydligt mindre giftig än etylenglykol och då gissningsvis också bättre för naturen.
https://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/varor-och-kemiska-produkter/kylarvatska
Men hur bra är propylenglykol egentligen? Är den så pass bra att den borde säljas på Biltema som "Antifrostvätska" avsedd att hälla i just avloppet i sommarstugan?
https://www.biltema.se/bat/vvs/toaletter/toaletttrengoring/antifrostvatska-3-l-2000040541
I säkerhetsdatabladet framgår att ca 90% av innehållet är propylenglykol.
https://www.biltema.se/BiltemaDocuments/SecuritySheets/sv/361645_SDB.pdf
Det verkar finnas alternativ. Spolarvätska frostskyddar men avdunstar. Det lär kunna hindras med en skvätt matolja som lägger sig och flyter ovanpå. Problemet är att denna typ av kluriga lösningar som finns att läsa på olika forum saknar garantier.  
Jag önskar att någon gör ett officiellt ställningstagande om glykol och avlopp som man enkelt googlar fram. Det rör sig idag om många tusen liter kemikalier som släpps ut i naturen och hamnar i grundvatten mm. Om propylenglykol är så pass mycket bättre än etylenglykol ska detta framhållas. Om inte vore jag tacksam för en alternativ lösning. Ett provlaboratorium borde gå igenom de möjligheter som finns att miljövänligt frostskydda avloppet. Det ska som bekant vara "lätt att göra rätt". Mvh Staffan
Staffan Löfberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Staffan!

  Tack för ditt mail och frågeställningar!

  Som du skriver är Propylenglykol godkänt som avfrostningsmedel och mycket mindre farligt än etylenglykol. Naturskyddsföreningen har inte jobbat med dessa kemikalier, så vi kan tyvärr inte ge mer utförliga svar än Kemikalieinspektionen.

  Ämnet är lättnedbrytbart under sommarhalvåret, dock med effekten att det går åt syre och det kan därmed orsaka syrebrist om det är större mängder i vattendrag.
  De skador som rapporteras in om frostskyddsmedel i allmänhet är kring förgiftning, men då för etylenglykol.

  Vänliga hälsningar
  Åsa

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.