Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Granulat

Hej!
Vi bor granne med en fotbollsplan som har konstgräs med granulat.
Det kommer in stora mängder granulat på vår tomt och på så vis så följer det också med oss in i huset.
Hur pass farligt är det?
Kan man kräva av kommunen att de sätter upp något skydd så det inte kommer in på vår tomt.
Till saken hör också att utanför vårt hus finns en dagvattenbrunn, där det också rinner ner massor med granulat.

Med vänlig hälsning Nathalie
Nathalie Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Nathalie,

  Vad tråkigt att ni får in gummigranulat på er tomt! Men ni behöver inte vara oroliga för er hälsa. Däremot är det ett stort miljöproblem eftersom gummigranulatet blir kvar i mark och vatten för en lång tid framöver, med oklara konsekvenser. Självklart borde ni kontakta kommunen och påpeka vad det ger för konsekvenser för er och be dem att sätta upp något form av skydd, eller på annat sätt åtgärda problematiken med spridning av gummigranulat från konstgräsplanerna.

  Att det rinner ned granulat i dagvattenbrunnen är ett problem som kommunen borde bli uppmärksammad på och åtgärda. Det finns fällor för dagvattenbrunnar som kommunen kan installera för att samla upp plastpartiklarna, innan de når sjöar, hav eller diken.

  Precis hur gummigranulat påverkar djurlivet är ännu inte helt klart. Forskare har hittills sett att maskar, fiskar och fåglar har mikroplaster i sina magar och att det bland annat leder till att de inte får i sig lika mycket mat som de annars skulle få. Ytterligare forskning behövs för att se om det även påverkar beteende, fortplantning eller något annat.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.