Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Gravid och andats in ånga från smält plast

Hej!
Igår när vi var bortbjudna råkade ett durkslag i plast delvis smälta då det stod över en varm kastrull och då jag var närmst tittade jag ner i kastrullen och andades då in ånga från plasten och det luktade starkt. Det var endast en kort stund och sen gick jag fort ifrån platsen. Jag är gravid i vecka 13 och känner mig nu mycket orolig över att detta kan ha skadat fostret på något sätt? Själv känner jag mig bra förutom att jag känner av en brännande känsla i svalg och luftvägar.

Tacksam för svar!

Kommentarer

 • Hej Sarah!

  Tack för din fråga! Beklagar verkligen att vårt svar dröjt så länge – julledighet och förkylningar kom emellan.

  Generellt kan man säga att miljögifter sällan är akut farliga, utan det är snarare så att riskerna ökar ju mer man utsätts för dem.

  Ett vanligt durkslag från till exempel Hammarplast är gjort av PP – polypropen. Kanske var det den plasten också i det du var i närheten av? Ofta är det få och relativt ofarliga tillsatser i PP-plast, men det går inte riktigt att veta. Det spelar också roll hur varmt det blev, och då vilka kolväten som du andades in när plasten smälte.

  Vi på Naturskyddsföreningen har inte någon medicinsk kompetens, varför vi har svårt att ge dig tydliga besked. Men vår bedömning är att riskerna är mycket små för negativ påverkan på ditt barn, dels eftersom det troligen var PP-plast, kort exponeringstid, relativt liten mängd du andades in och dels att din kropp är ett bra filter för att skydda ditt barn, via lungorna och via moderkakans utformning.

  Om du vill kanske Kemikalieinspektionen kan hjälpa dig ytterligare?
  Ta gärna kontakt med dem! Du når dem här, längst med finns både telefonnummer och chat:
  https://www.kemi.se/privatpersoner

  Lycka till med graviditet och bebis!

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.