Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Grilla är kol eller ved bäst?

Vi har en vedeldad liten bakugn utomhus som vi använder mycket på sommaren. Vi lagar all sorts mat i den, även grillar. Jag undrar om det är bättre att elda med ved än att grilla med kol? Hur mycket energi förloras i koltillverkningen? Är det mycket utsläpp vid själva koltillverkningen? Jag förstår att det såklart beror på för olika tillverkare, men rent generellt.
Mvh Cecilia Andersson

Cecilia Andersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Cecilia,

    Det är, som du säger, stora skillnader mellan olika tillverkare och typer av grillkol. I själva processen försvinner alltid en stor del av energi ur träråvaran, men är det modern och resurseffektiv produktion tas den energin tillvara och blir bland annat el och processenergi vid tillverkningen. Bra och kontrollerad tillverkning har också bra koll på sina utsläpp.

    Problemet är den okontrollerade och i många fall illegala grillkolstillverkningen som är ett stort internationellt problem som leder till avskogning, hälsoproblem och utnyttjande av socialt utsatta människor. Det lättaste sättet att komma runt detta är att köpa miljömärkt grillkol, leta efter kol och briketter märkta med Bra Miljöval i vanliga butiker. Vill du läsa mer om problemen med ”ful-grillkol” så har vi en artikel om det här: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/gri...

    Carina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.