Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Guargummi

Hej!
Hur tillverkas ekologiskt guargummi (guarkärnmjöl)?

Kommentarer

 • Hej Carina,

  Tack för din fråga. Vi fick också lära oss något nytt denna gång och hittade följande info på Livsmedelsverket och Jordbruksverket:

  Guargummi eller Guar, hör till familjen ärt-/baljväxter och Guar odlas främst i Indien, följt av Pakistan. Den liknar sojabönan och används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Guarkärnmjöl är en kolhydrat som utvinns ur frön från en guarväxt (Cyamopsis Tetragonolobas) och för användning pulvriseras den för tillsättning i t.ex. vissa såser, fryst frukt, glass och milkshake och varken smakar eller luktar. Används till stabiliserings- och förtjockningsmedel samt geleringsmedel. I effektivitet kan det jämföras med stärkelse och gelatin.

  Enligt Livsmedelsverket får den användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, (dock inte mer än vad som behövs), utom till framställning av torkade livsmedel som är avsedda att tillsättas vatten direkt vid förtäring. Får också användas till tillskottsnäring och barnmat. Får inte användas till gelégodis i minibägare. E-nummer är E 412.

  Kända hälsorisker
  Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor, speciellt soyabönor eller jordnötter.

  Rörande Ekologisk produktion av Guar gäller samma principer som odling av andra ekologiska produkter. Bekämpningsmedel och handelsgödsel användes inte. Mot skadegörare och ogräs använder den ekologiska odlingen i första hand olika förebyggande metoder. När det gäller växtnäring använder man stallgödsel, kvävefixerande baljväxter och annat organiskt material. Odling och djurhållning ska vara i balans.

  Källor:
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sok-e-nummer/e-412---guarkarnmjol
  http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/ekologiskodling.4.373db8e013d4008b3a18000179.html
  www.wikipedia,
  Moa (föräldraledig) Kommunikatör
 • Hej och tack för ditt svar! Jag förstår att odlingen måste ske på ett ekologiskt sätt, men (och jag ber om ursäkt om jag var otydlig i min fråga) hur ser själva produktionsprocessen ut? Vilka kemikalier (eller inte) används i den processen? Vilken industriell teknik används för att få fram själva mjölet? På sidan Shenet kan man läsa följande:

  Baljväxtens frön skalas, torkas och mals. Graderas i olika renhetsgrader beroende på hur mycket som finns kvar av skal och grodd och renas på olika sätt beroende på hur det ska användas.
  1) Guarkärnmjöl: Desinfekteras med t. ex. formaldehyd.
  2) Kosmetiskt guarmjöl: Renas med t. ex. hydroxypropyltrimoniumklorid. Kosmetiskt guarmjöl som används i hårvårdspreparat är en hårt manipulerad vara som bara används utvärtes. Det hör till de katjoniska tensiderna.

  http://www.shenet.se/ravaror/guarmjol.html

  Men jag antar att en ekologisk tillverkningsprocess inte ser ut på detta sätt, därav min fråga.

  Mvh
  Carina
  Carina
 • Jag håller med dig Carina.

  Jag har själv tidigare ställt den frågan till Livsmedelsverket men de kunde inte ge mig ett bättre svar heller! Så synd att de inte kan veta om hur produktionsprocessen för respektive produkt ser ut, dock kan jag tro att de är detsamma för både ekologisk guargummi och konventionell, skillnaden nog blir bara att den ekologiska måste odlas och förädlas på det ekologiska viset beroende på företagets grundprinciper och eko certifieringen, men vill man veta mer, måste man nog kontakta företaget som tillsätter ämnet i deras produkter. Det blir  samma frågetecken när det t.ex kommer till steviaglyckosider. Vissa företag som tillhandahåller s.k."raw" produkter har eko stevia i sina, hur då? Stevia extrakten, för att utvinna dessa, genomgås en kraftfull extraktion med hjälp av lösningsmedel. Vet att KRAV tillåter bara vatten, etanol, koldioxid eller fetter som lösningsmedel. Jag blir förvirrad, så därför avstår jag från sånt eftersom det ändå är industriellt  bearbetade produkter som ek ger oss näring som whole foods gör.
  SANDY
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.