Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hittar info om PUR -plast/skum (Polyuretan) men inte om PU-plast/skum? Samma sak?

Frågan gäller PU-skum i sådana skum/ kläm/ squishy -leksaker eller antistress bollar som det också kallas...Surfar på nätbutiker från Kina för att jag var sugen på att beställa hem sådana. Vet att rekommendationen är att endast köpa plast-grejer tillverkade i EU men om man som jag, är rätt van vid att surfa på sådana sidor så ser man att det är identiska saker som säljs i butikerna här i Sverige, som dom säljer på dessa nätbutiker. Det står att skum-leksakerna är tillverkade av PU-skum. Vad är det? Mina tankar går kring plast som är cancerframkallande...

Kommentarer

 • Hej Issy,

  Polyuretan och PU är samma sak. Polyuretan kan innehålla isocyanater från tillverkningen, men det är ovanligt. Produkter som är tillverkade inom EU är ett säkrare val än de som är tillverkade utanför EU. Squishies räknas nog inte som en leksak, om den inte säljs i en leksaksbutik – och då ska den uppfylla leksaksdirektivets krav (EN71).

  Vänliga hälsningar

  Åsa
 • Hej Åsa,

  Stämmer det att PU sällan innehåller isocyanater? Och hur kan en veta om detta använts eller inte?

  Tack på förhand!

  Linnea

 • Squishy gjord av polyuretan säljs av flera leksaksaffärer ex BR och Lekmer. Enligt uppgift är inga mjukgörare tillsatta. Stämmer det som tillverkaren säger att den är "helt giftfri och säker för barn."?
  Anni
 • Hej Issy och Anni!

  De squishies som säljs av större leksaksaffärer ska uppfylla EU:s krav för leksaker. Det är värre med de squishies som säljs över nätet, direkt från Kina. Där gäller inte samma regler.

  Isocyanater är väldigt reaktiva och bör ha reagerat klart i produkten, det är anledningen till att PU sällan har mätbara nivåer av isocyanat. Dock är de en fara för de som tillverkar produkterna. Isocyanater kan även frigöras vid förbränning av PU.

  Hoppas det är svar på era frågor!

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.